NRK Meny
Normal

Nå er arkitektene i gang med planlegginga

Interiørarkitekter var i formiddag på befaring på prematuravdelingen ved Stavanger universitetssjukehus. Nå klør de i fingrene etter å friske opp familierommene.

tar bilde

Initiativtaker Anne Therese Oxaas-Dambo følger med på interiørarkitekt Trine Lise Giske som fotograferer ett av rommene som nå skal fornyes.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Jeg får frysninger. Dette er triste rom, både fargene og lyset, sier interiørarkitekt i Link arkitektur, Trine Lise Giske.

Hun er en av dem som nå er med i spleiselaget for å få pusset opp familierommene ved avdeling 3D.

anne dahlseng og arnfinn eriksen

Anne Dahlseng er godt fornøyd med initiativet. Her sammen med Arnfinn Eriksen som bidrar med gratis maling til familierommene.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Vi er nødt å gå i gang med veggene og male dem. I tillegg må vi skifte ut deler av møblene og endre på belysningen, sier hun.

Aksjonen tok av på sosiale medier

Innsamlingsaksjonen til avdeling 3D er satt i gang av småbarnsmora Anne Therese Oxaas-Dambo. Hun bodde flere uker på avdelingen da datteren Lotta kom til verden ti uker før termin for over ett år siden.

Gjennom Facebook startet hun siden «Innsamling til SUS avd. 3D». Håpet er at kommende mødre med premature barn får langt bedre fasiliteter.

– Sykehuset har ikke penger til å pusse opp rommene, og da er vi veldig glade når noen tar slike initiativ, har assisterende avdelingssykepleier Anne Dahlseng tidligere uttalt.

Anne Theres Oxaas Dambo

Lotta ble født ti uker for tidlig, og lå flere uker i kuvøse på avdeling 3D. Mamma Anne Therese Oxaas-Dambo er takknemlig for hjelpen hun fikk, og ønsker å gi avdelingen noe tilbake.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Jeg har nesten ikke ord og er overvelda. Jeg trodde ikke at prosjektet skulle bli så stort...

Initiativtaker, Anne Therese Oxaas-Dambo

Håper å få med flere på dugnad

På fire uker er det kommet inn over 40.000 kroner til prosjektet.

– Jeg har nesten ikke ord og er overvelda. Jeg trodde ikke at prosjektet skulle bli så stort, sier Oxaas-Dambo.

Interiørarkitekt Giske mener de kan få gjort mye med rommene for denne pengesummen.

– I tillegg til pengene vi har, skal vi trekke i tråder for å få kontaktnettverket vårt til å bidra med produkter og tjenester. I god dugnadsånd, sier Giske.

– Omgivelsene påvirker oss

pumperommet

Trine Lise Giske fra Link Arkitektur har også lyst å gi pumperommet på avdelingen en oppfriskning.

– Er dette et luksusproblem at det ikke er fint nok på et sykehusrom?

– Nei, det syns jeg ikke. Det er et veldig viktig rom der mor og barn skal knytte bånd, sier Oxaas-Dambo.

– Forskning viser at dagslys og omgivelsene rundt påvirker oss veldig. For nybakte mødre, i en sårbar situasjon, er det viktig at det blir lagt til rette for bedre omgivelser, sier Giske.

– Jeg gleder meg veldig til å se resultatet. Etter det jeg har hørt av planer i dag har jeg tro på at dette blir veldig bra, sier Oxaas-Dambo.