Normal

Nå har det ene juletreet begynt å drysse

Tre juletrær får dårlig, vanlig og «god» behandling av NRK. Etter litt over ei uke drysser et av trærne.

Juletre

Et teppe av barnåler er i ferd med å legge seg under et av de tre juletrærne i den store dryssetesten. Treet har stått inne i elleve dager når bildet er tatt.

Foto: Einar Espeland / NRK

Juletre

Juletreet som ikke får noe, har begynt å miste nålene.

Foto: Einar Espeland / NRK
Walter Håland og Bjørn Olav Skjæveland

Walter Håland og Bjørn Olav Skjæveland da testen begynte.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Juletre

«Spa-treet» får sitronbrus og andre godsaker intravenøst gjennom ei veke som er boret inn i stammen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Bare jeg rører treet faller barnålene til bakken, sier Bjørn Olav Skjæveland, en av de ansvarlige for den store dryssetesten hos NRK.

Tre juletrær får nå tre ulike typer stell. Siden torsdag for halvannen uke siden har ett tre blitt vanskjøttet, ett kun fått vann og ett fått litt av en spa-behandling.

Veker er boret inn i stammen, og i bøtta treet står i er det både glyserol, sitronbrus og konserveringsmiddel fra blomsterbutikken.

Det minste treet drysser

I flere dager så alle trærne tilsynelatende like ut, men i helgen har det skjedd noe: Ett av dem har begynt å drysse. Og det er treet som ikke får noen særlig behandling i det hele tatt. Det ble tatt inn i romtemperatur, og har ellers ikke fått verken vått eller tørt.

Ved siden av hvert juletre står for øvrig kontroll-treet; et tre som får samme behandling som hovedtreet. Av de to trærne som ikke har fått vann, er det for øvrig det minste som drysser.

– Det er tydeligvis store lokale forskjeller, sier Skjæveland.

– Ser helt kliss like ut

Trærne som får blir utsatt for metode nummer to og tre, det vil si ett som får bare vann, og ett som blir utsatt for de fleste rådene verden har å by på, er i god stand halvannen uke etter at testen startet.

– De ser helt kliss like ut. Like grønne, like fine og nålene henger, sier Skjæveland.

Walter Håland, som selger juletrær og har levert trærne NRK bruker i testen, anbefaler å vanne juletrær som skal stå inne i mer enn noen få dager.

Hvordan bør juletreet behandles for at det skal drysse minst mulig? Frem til jul skal tre juletrær få vidt forskjellig stell av NRK.