Hopp til innhold

Nå bugner det i skogen - det er blåbærår

Fram med bøttene og kom deg ut på blåbærtur: Det er flust av de små, sunne bærene denne sensommeren.

Ella, Mille og Hedda Fagertun Rember

Ella, Mille og Hedda Fagertun Rember liker blåbær. Tungene er synlig bevis.

Foto: Anne Lognvik / NRK

«Det var en deilig sommerdag at Pelle sa til Kari: Nå går vi ut i skauen for det er så mye bær ...»

Ellen Tjørnhom Bøe

Ellen Tjørnhom Bøe er leder i Jærsoppen og bær-entusiast.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Det er veldig viktig at vi utnytter de ressursene vi har i Norge. Det er mye bær som kan plukkes nå. Jeg håper folk får øynene opp for at her finnes det mye gratis som smaker veldig godt, sier leder for Jærsoppen, Ellen Tjørnhom Bøe.

Hun nevner Melsheia i Sandnes som et godt sted å ta med seg bøtta på blåbærtur.

– Og bonusen til litervis av blåbær er jo treninga turen fører med seg. Bøy og tøy med tyngde, sier hun og ler.

«Så får vi med oss Lillebror og Kjellemann og Mari, for det er nok å ta av, det er mange tuer der»

BLÅBÆR BLÅBÆR
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Umodne bær i høyden

Likevel den kalde vinteren og sein snøsmelting har lagt en demper for mye blåbær i fjellet.

Blåbær
Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det har tatt lang tid før blåbærene blomstret høyt oppe. Når det ikke blir blomstring før i slutten av juli skal det noe til for at de er modne til plukking nå, sier Bøe.

– Og dersom de har blomstra, men varmegradene lar vente på seg, er det ingen insekter til å bestøve dem. Dette påvirker helt klart, legger hun til.

«Men vi må ha en plukkekopp og den må være stor. Så stormet alle sammen inn i kjøkkenet til mor»

« ... Og Pelle fikk et melkespann, og Kari fikk et krus, og Mari fikk en melkekopp og Kjell et kremmerhus ...»

Bær er trendy igjen

Bær-entusiasten merker at bærplukking er på vei inn igjen. Og mange er opptatt av å bruke naturens ressurser til å lage saft og syltetøy.

sunn mat
Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Folk ønsker i større grad å lage fra bunnen av, enten det er syltetøy, ost, brød eller øl. Det syns jeg er en veldig fin ting, sier Bøe.

Bøe er glad for at folk bruker matfatet i naturen, i stedet for å kjøpe ferdiglagde produkter i butikkene.

De ville blåbærene er blå helt gjennom, rike på antioksidanter. Dette er sunt, sier hun.

«Så fløy de opp i skauen i en glad og vilter flokk. Og Lillebror fløy sist og skulle plukke i et lokk»

Blåbærkopp