NRK Meny
Normal

Nå blir faren for skred ekstra stor

Etter lange perioder med snø i fjellet, kommer nå regnet. – Fra i morgen er det særlig stor snøskredfare i høyden på Vestlandet, opplyser Meteorologisk institutt.

Røde Kors

Ifølge varslingstjenesten varsom.no, vil faren for snøskred øke til grad 4 flere steder. Røde Kors og andre hjelpemannskaper er i høy beredskap i fjellet.

Foto: Alfred Georg Klausen

Det er nå sendt ut OBS-varsel for Vestlandet sør for Stadt. Lokalt kan det komme mellom 80 og 100 millimeter med nedbør i løpet av søndagen.

– Det er venta stigende temperaturer, noe som fører til at snø går over til regn i fjellet, sier statsmeteorolog Anne Mette Olsen.

Regn høyt opp i fjellet

Det gjør at faren for skred øker betraktelig flere steder i høyden, på grunn av ustabilt snødekke.

– Mange steder har det kommet mye snø, og problemet er når det begynner å regne oppå denne snøen. Da blir skredfaren stor, sier Olsen.

Fra søndag morgen vil snøgrensa ligge på rundt 500 meter, men i løpet av dagen vil nedbøren komme regn helt opp til 1000 meter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Røldal

Skigåere blir oppfordra til å holde seg innenfor oppmerka løyper nå når skredfaren er så stor. Her fra Røldal i Hordaland, der skredfaren øker til grad 4 søndag.

Foto: Røldal skisenter

Det verste gir seg på mandag

Ifølge varslingstjenesten varsom.no, vil faren for snøskred øke til grad 4 flere steder (se forklaring i tabell).

– For dem som er ute og går på ski, er det viktig å være ekstra forsiktig, og helst unngå å kjøre utenfor oppmerka løyper, sier meteorologen.

Allerede fra seint i kveld er det venta at nedbøren vil øke. Temperaturen vil først gå ned igjen, og den verste vil gi seg, rundt mandag formiddag.

– Det vil nok komme litt nedbør også resten av uka, men det er nå det blir verst, slik det ser ut. Og så kan det faktisk se ut til at det også blir litt sol innimellom. sier Olsen.