Normal

– Han var ganske kul, den gode Alexander

Og derfor har biblioteksjefen i Stavanger kjempet lenge for et Kielland-senter som skal ivareta arven etter den byens mest kjente forfatter. Nå ser det ut som om det blir en realitet.

Alexander Kielland-statuen

Forfatter Alexander Kielland har betydd mye for Stavanger. Derfor mener mange det er på sin plass at han får sitt eget senter.

Foto: NRK

Det har vært snakk om et Kielland-senter i årevis, men nå ser det ut som det endelig blir en realitet, det forteller Marit Egaas, som er initiativtaker til senteret og kulturhussjef på Sølvberget.

Kulturhussjef Marit Egaas

Marit Egaas har jobbet lenge for Kielland-senteret skal bli en realitet.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Ofte tar slike prosesser lang tid, men vi har lagt dette på et økonomisk realistisk nivå. Samtidig har vi funnet en veldig god plassering på byens tak, sier Egaas.

Byens tak er i fjerde etasje på Sølvberget i Stavanger. Denne etasjen benyttes i dag som kontorer. Her vil de bruke 200 kvadratmeter til senteret.

– Som en del av fornyingsprosessen til Sølvberget skal dette bli publikumsareal, og der oppe er det veldig flott, forteller hun.

– En verkebyll i flere år

Hun tror det viktigste med Kielland-senteret er å få i gang en god og spennende utstilling.

Alexander Kielland

Forfatter Alexander Kielland.

– Utstillingen må vise byens befolkning og nye generasjoner hva Kielland var, samtidig som den kan gi en inngang til byens historie, gjennom Kielland, sier kulturhussjefen.

Diskusjonen om Kielland-senteret har vært en verkebyll i flere tiår. Men Egaas husker spesielt diskusjonene rundt Kiellandjubileumet i 1999.

– Det er en dårlig samvittighet for Stavanger, hvordan man i perioder har behandlet Kielland. Da tenker jeg på at Kiellandhuset ved Breiavatnet blant annet ble revet, forklarer hun.

For ambisiøse planer

Siden 1999 har svært ambisiøse planer for senteret blitt luftet, disse kravene er nå senket til et realistisk nivå.

– Blir det bra nok nå da?

– Det er opp til politikerne å avgjøre. Vi tenker at det kan bli veldig bra, fordi det er en kombinasjon med alle de andre aktivitetene på Sølvberget. Det vil bli brukt av mange som gjerne ikke ville oppsøkt et forfattersenter, forklarer Egaas.

Det skal investeres seks til syv millioner kroner og deretter skal det driftes med et budsjett på en million i året.

Sølvberget Stavanger

I fjerde etasje på Sølvberget er det planer om å bygge Kielland-senteret.

Foto: Mari Friestad / NRK

Kul mann

Om det endelig blir noe av senteret avventer nå politisk behandling.

– Det blir spennende å se. Jeg føler vi har lagt frem et konstruktivt og realistisk forslag, sier kulturhussjefen.

– Tror du de unge kommer til å ta trappene opp til gamle Alexander Kielland?

– Ja, jeg tror det. Han var ganske kul, den gode Alexander. Han var en samfunnsrefser som lå i krig med mange. Mye av det han sto for, som den dobbeltheten, at han var rik selv, men sto opp for de fattige, sier hun.