Hopp til innhold

Musikk, dans og drama krever toppkarakterer nå – det gjør ikke oljefagene

Første inntak til videregående skoler i Rogaland er klart. Mens musikk, dans og drama krever toppkarakterer, raser kravet om å komme inn på oljestudier.

Musikk, dans og drama-elever fra Bjergsted

Det kreves opp mot 48 poeng for å komme inn på musikk, dans og drama.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Det er svært vanskelig å komme inn på Vg1 musikk/dans/drama kreves det rundt 48 karakterpoeng for å være sikret plass ved flere skoler. Det kommer frem i en pressemelding fra Rogaland fylkeskommune.

Karakterkravet for å komme inn på helse- og oppvekstfag er på nivå med fjoråret, etter å ha steget med nesten en halv karakter ved flere skoler fra året før.

Elektrofag er i ferd med å få konkurranse fra helse- og oppvekstfag når det gjelder det yrkesfaglige utdanningsprogrammet som krever høyest poengsum for inntak. Elektrobransjen har hatt utfordringer med å tilby nok læreplasser, men det ser ikke ut til å skremme bort søkerne

Oljefagene stuper

– Det er litt overraskende at det går såpass mye ned med oljefagene. Vi hadde forventet litt nedgang, men ikke så mye, sier opplæringssjef i fylkeskommunen, Helge Eide.

Det er kraftig nedgang i karakterkrav for tradisjonelle oljefag. For to år siden krevdes det 48 karakterpoeng for å komme inn på Vg2 brønnteknikk. Nå holder det med 25 karakterpoeng. Også Vg2 kjemi- og prosessfag er lettere å komme inn på. Årets grense ligger på rundt 29, mot nesten 45 karakterpoeng i fjor.

– Når du tenker på fag som har vært vanskelige å komme inn på, så har det gjort noe med skolene som har hatt disse fagene. Nå må skolene forberede seg på at det kommer elever med dårligere karaktersnitt. Jeg kan ikke huske at det har vært så lavt snitt før, sier Eide.

1. nestleder i Safe, Roy Alexandersen, er bekymret.

– Disse opplysningene kom veldig brått på oss nå. Usikkerheten i bransjen gjør at den store massen lar være å søke seg inn i bransjen. Tidligere har bransjen kunne velge på øverste hylle. Sånn er det ikke lenger.

Vg2 kjøretøy er ett av de mest populære programområdene innenfor Vg2 teknikk og industriell produksjon, med lange ventelister.

«Kongsgård» faller på lista

Nå topper St. Olav vgs. og St. Svithun vgs. listen over skolene med høyest karaktersnitt. Her kreves det rundt 45 karakterpoeng for å komme inn på Vg1 studiespesialisering.

Ved Stavanger katedralskole, som kalles «Kongsgård» på folkemunne, holder det nå med drøyt 43 karakterpoeng, mot snaut 48 i fjor. Det betyr at det ikke lenger er vanskeligst å komme inn på studiespesialisering ved Stavanger katedralskole.

Over 18 700 elever har fått tilbud i 1. fellesinntak til videregående skole for skoleåret 2017/2018. Dette er drøyt 100 flere enn i fjor. Nesten 1100 elever har fått tilbud etter fortrinn eller individuell behandling, og 150 minoritetsspråklige elever har fått tilbud i ordinære klasser. Over 23 000 har søkt videregående opplæring.

15 456 har fått tilbud på sitt første ønske, 1635 har fått tilbud på ønske nummer 2 og 938 på ønske nummer 3.

Ventelister

Det er om lag 980 elever med opplæringsrett som står på ventelister etter 1. inntak til alle sine ønsker. Disse fordeler seg slik:

330 søkere til Vg1
390 søkere til Vg2
260 søkere til Vg3

Søkere med opplæringsrett og som står på venteliste til alle sine ønsker, får tilbud i 2. inntak. Dette skjer i begynnelsen av august og frem mot skolestart.

Elever som bare har søkt Vg3 påbygg og som ikke får tilbud om skoleplass, vil få tilbud innen det lærefaget/yrkesfaget de er kvalifisert for, eller om Vg3 fagopplæring i skole.