Hopp til innhold

– For barnas del håper jeg saken avsluttes nå

Tirsdag skal drapet på Agnes Müller opp i Høyesterett. Det skal tas stilling til om det er gjort feil i straffesaken mot hennes ektemann. Ett av utfallene er at saken sendes tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

Agnes Elisabeth Müller

Agnes Elisabeth Müller ble funnet drept i mai i fjor. Mannen er dømt til lovens strengeste straff for voldtekt og drap.

– Jeg mener ikke det er gjort noe feil, og forventer at denne anken forkastes av Høyesterett, sier statsadvokat Tormod Haugnes.

Tormod Haugnes

Tormod Haugnes er statsadvokat, og forventer at anken til Høyesterett forkastes.

Foto: Kai Hjertnes / NRK

Thomas Müller er både i Jæren tingrett og Gulating lagmannsrett dømt til 21 års fengsel for voldtekt og drapet på sin kone. Han har i retten innrømmet å stå bak, men hevdet at kona ønsket å dø og samtykket til drapet.

I lagmannsretten var det dommerne, bestående av tre fagdommere og fire lekdommere, som tok stilling til påstanden. Juryen fikk aldri anledning til å konkludere, noe som førte til at saken ble anket til Høyesterett.

– Etter mitt syn skulle juryen tatt stilling til om Agnes Müller samtykket til drapet. Det er viktig at Høyesterett vurderer om det er gjort en feil, nettopp for at min klient skal få en rettferdig behandling i rettssystemet, sier Odd Rune Torstrup som forsvarer den drapsdømte ektemannen.

Statsadvokaten er uenig:

– Juryen skal ikke stilles spørsmål om hvorvidt det var samtykke til drap. Det er en del av straffeutmålingen, og dommernes bord, sier Haugnes.

Kan sendes til ny runde i lagmannsretten

Er det juryen eller dommerne som skal ta stilling til spørsmål om samtykking til drap? Dette har aldri tidligere vært oppe i Høyesterett, før drapet på Agnes Müller behandles tirsdag.

Odd Rune Torstrup

Odd Rune Torstrup tar over for kollega Ørjan Eskeland når Müller-saken skal behandles i Høyesterett tirsdag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det handler om grensene mellom skyld- og straffespørsmålet, sier Torstrup.

Det er flere mulige utfall i saken:

  • Høyesterett kan komme fram til den konklusjon at det ikke er gjort noe feil i saken, og da blir anken forkasta.
  • Dommerne kan komme fram til at det er gjort en feil i saken, men at denne ikke har hatt betydning for saken. Dersom dette blir utfallet, blir også anken forkasta.
  • Høyesterett kan komme fram til at det er gjort feil, og denne har hatt betydning for saken. I dette tilfellet vil dommen mot Thomas Müller bli oppheva, og saken sendes tilbake til lagmannsretten.
  • Det kan konkluderes med at det er gjort feil i saken, men at saken ikke trenger gå gjennom en ny rettsrunde i lagmannsretten. Det kan være nok at juryen får konkludere i spørsmålet om Agnes Müller samtykka til drapet.

Tenker på barna

– Det vil være en belastning for de etterlatte og parets barn dersom saken må gjennom en ny runde i lagmannsretten. Det er makabre opplysninger som kommer fram, og jeg håper inderlig at saken avsluttes i Høyesterett nå, sier Haugnes.

Har hentet opp noe fra fjorden

Kvinnen ble funnet på 70 meters dyp i Lysefjorden i mai i fjor.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Forsvarer Torstrup ønsker ikke å kommentere hvordan hans klient tenker om rettsrunden.

– Han er klar over at saken kommer opp, og kommer ikke til å møte i retten selv, sier Torstrup.

Thomas Müller har tidligere uttrykt lettelse over at saken skal opp i Høyesterett. Den drapsdømte ektemannen ønsker å få saken prøvd for den høyeste instansen i rettssystemet.

Det er satt av fire timer til saken i Høyesterett tirsdag.