Hopp til innhold

Motorparkens fremtid avgjøres i kveld

Vinner den ene siden går tusenvis av dugnadstimer og millioner av kroner i søpla for motparten. Vinner den andre så kan det bli tøft å bo i nabolaget.

Fjord motorpark

Montasje av Fjord Motorpark

Foto: Fjord Motorpark (montasje)

– Jeg må innrømme at jeg er veldig spent.

Styreleder i Fjord Motorpark, André Kidess, mener mye står på spill. Ifølge ham 10.000 dugnadstimer og 10 millioner kroner.

– Dette vil være helt avgjørende for Fjord Motorparks fremtid og det store idrettslige behovet i regionen.

Fjord Motorpark

Styreleder i Fjord Motorpark, André Kidess.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Behandles igjen

Det betegnes som de siste ti års mest kontroversielle sak i Karmøy. Vedtar kommunestyret ekspropriasjon eller ikke? Eller rettere sagt, gir politikerne rådmannen fullmakt til å ekspropriere eiendommer slik at motorparken får arealene den trenger?

– Det vingler fra flertall til litt motstand, det har jeg registrert, sier Kidess.

For fire år siden ble et tidligere ekspropriasjonsvedtak opphevet av Gulating lagmannsrett.

Da Haugesunds Avis tidligere i måneden ringte rundt til de ulike partiene, kom de fram til at stemmefordelingen ville bli 23–22 mot ekspropriering. Siden den gang har Frp, som tidligere var for, gått mot ekspropriasjon, og det har igjen resultert i utmeldinger. På sidelinjen sitter både grunneiere og naboer.

Kommunestyret i Karmøy stemmer for å støtte Fjord motorpark

Bildet er fra forrige gang kommunestyret i Karmøy stemte for ekspropriering.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Underskriftskampanje

– Jeg er ganske spent ja, må innrømme det. Forventningen er at nå setter de sluttstrek.

Gaute Sanson representerer nabogruppen som tidligere har samlet over ett tusen underskrifter mot etablering av Fjord Motorpark ved flyplassen.

– Først og fremst på grunn av støyen. Vi bor i et sted med motocross bane. Det har vi ikke klaget på, for de må få holde på med det de holder på med. Men nå når det skal komme noe som er fem ganger så stort og skal brukes i mange flere timer, sier han.

Fjord Motorpark

Gaute Sanson representerer nabogruppen.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Sanson er ikke imot motorsport, men frykter, i likhet med hundrevis av andre naboer, støyen fra Fjord Motorpark.

– Der vi bor, 1,5 til 2 kilometer unna, så hender det at vi blir avbrutt i samtaler når vi er rett utforbi. Vi hører rett og slett ikke hva sidemannen sier. De som bor nærmere sier at de må gå inn. Vi kjenner også folk som må lukke vinduene på grunn av støvet som kommer fra banen.

Men styreleder Kidess mener støyen vil være innenfor grensene som er gitt i reguleringsplanen.

– Må ta ansvar

– Jeg håper kommunen tar ansvar og retter opp i feilen og vedtar ja ekspropriasjon, og ikke holder oss, som har betalt 10 millioner kroner og brukt 10.000 dugnadstimer, for narr, sier han.

Fjord Motorpark vil, dersom det blir bygget, inneholde tre nye asfaltbaner pluss en oppgradering av eksisterende senter med både motorvcross, trial og bilcrossbaner. Totalt vil 20 motorsportgrener, fem luftsportgrener og fem sykkelgrener kunne benytte seg av anlegget. Prislappen er foreløpig på 117 millioner kroner i første byggetrinn. Kidess vil nå ha fortgang i prosessen.

– For å komme i gang med prosjektet, sier han.