Hopp til innhold

Møter Listhaug til integreringsdebatt

Mai Al-Khatib (17) kom fra Syria som båtflyktning og Thea Andersen (20) har lært henne norsk. I dag møter de Sylvi Listhaug.

Mai Al-Khatib og Thea Andersen

Mai Al-Khatib og Thea Andersen skal snakke til Sylvi Listhaug om integrering i dag.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Jeg ble motivert av alt det negative jeg leste om flyktningene. Jeg fikk lyst til å reise ned og bevise at de ikke var sånn, sier Thea Andersen (20).

Derfor reiste Sandnes-jenta til Lesvos og Idomeni i Hellas, og til Libanon.

– Jeg dro til flyktningleirene med mat, vann og klær, og prøvde å hjelpe dem så godt jeg kunne. Men det var ikke mye jeg fikk gjort. Situasjonen deres er forferdelig, og de trenger mye mer hjelp enn jeg kunne gi, sier hun.

– Skal vise film og fortelle om mine minner

I dag står hun på talerlisten til konferansen «På flukt mot nord» som arrangeres i Stavanger. Statsråd Sylvi Listhaug en rekke sentrale aktører som arbeider med innvandring og integrering skal delta.

– Jeg skal vise film fra da jeg besøkte flyktningene, vise og fortelle hvordan de har det der nede. Jeg skal fortelle at de trenger hjelp, sier Andersen.

Hun hadde kamera på hodet da hun besøkte leiren og har klippet sammen det hun så:

Mai Al-Khatib (17) kom fra Syria som båtflyktning og Thea Andersen (20) har lært henne norsk. I dag møter de Sylvi Listhaug.

Thea Andersen (20) var sammen med blant andre Anniken Langeland, som er med i videoen, til Hellas for å ta imot båtflyktninger. Foto: Thea Andersen.

Møter Listhaug til dialog

programmet for konferansen står det også «Panelsamtale mellom Sylvi Listhaug og to syriske ungdommer, i mottak og på UiS». En av de to syriske ungdommene er Mai Al-Khatib som kom til Hellas som båtflyktning for et halvt år siden.

– Jeg vil fortelle henne om at jeg vil gå på skole og vil bli ingeniør. Det har vært drømmen min siden jeg var ung, sier Al-Khatib.

Nå bor hun på Forus Akuttinnkvartering, som er landets største transittmottak.

– Det er veldig godt å være i Norge. Her er det fred og ingen bomber. Og så har jeg fått venner her. Thea er den beste, sier hun.

For Thea jobber som frivillig på mottaket og har lært henne norsk.

– Jeg håper Sylvi Listhaug ser at hun er hyggelig og flink, og fortjener å ha det bra. Jeg håper hun hører på hva hun har å si, sier Andersen.