NRK Meny
Normal

I år får anti-islamistene demonstrere i fred

Da Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og Norwegian Defence League demonstrerte i Stavanger for to år siden, ble de møtt av massive motdemonstrasjoner. I dag er de på gata igjen, men nå har ingen varsla motaksjoner.

Norwegian Defence League utenfor Oljemuseet i Stavanger

Her demonstrerer National Defence Leauge utenfor oljemuseet i Stavanger. Lørdag er de på gata igjen sammen med organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN)

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi har ikke gått så aktivt ut denne gangen, men i stedet mobilisert på Facebook, sier Kjersti Margrethe Adelheid Gilje i SIAN.

Det kan være grunnen til at politiet ikke har fått inn noen søknader om motdemonstrasjoner denne gang.

– Vil ikke gi dem mer oppmerksomhet

Truls Drageset Dydland

Truls Drageset Dydland fra Rødt.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– I år har det ikke vært like mye oppmerksomhet rundt denne demonstrasjonen i forkant, og da ønsker ikke vi å bidra til å gi dem mer oppmerksomhet, sier Truls Drageset Dydland i partiet Rødt.

Han var en av initiativtakerne til motdemonstrasjonen for to år siden, da en rekke organisasjoner, politiske ungdomspartier og fagforeninger deltok.

– Da fikk de veldig mye presse i forkant, så da følte vi at vi var nødt til å svare og vise at Stavanger er en åpen og tolerant by.

Det mener han at de lyktes godt med

– Det ble en folkefest mot rasisme som samla 1000 mennesker. Da fikk vi vist poenget vårt veldig godt – at Stavanger er for et flerkulturelt mangfold, sier han.

Antirasistisk demonstrasjon i Stavanger

Demonstrasjonen mot rasisme for to år siden samla 1000 mennesker i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Smeller snart her også

Under markeringen til Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og Norwegian Defence League i Stavanger sentrum lørdag ettermiddag blir det taler og paroler, forteller Kjersti Margrethe Adelheid Gilje fra SIAN.

Kjersti ­Margrete Adelheid Gilje

Kjersti Margrethe Adelheid Gilje fra SIAN.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

I tillegg til lokale deltakere har de i år også fått med seg representanter fra Oslo, Ålesund og England. Formålet med demonstrasjonen er å få folk til å slutte å være naive angående muslimene og islam, sier Gilje.

– Vi ser at islamiseringen stadig eskalerer. Det ser vi blant annet på urolighetene i verden, og på at muslimer som bor i Norge reiser til Syria for å kjempe, og bekymringen politiet har for at de skal være en risiko når de kommer tilbake. Det kommer snart til å smelle her i landet også, det er følbart. sier hun.

Nye SOS Rasisme demonstrerer

ARKIVVIDEO (23.06.2012): Demonstranter fra Nye SOS Rasisme, som ble kastet ut av det antirasistiske initiativet fordi de ikke ville holde seg på Torget, hadde stilt seg opp så nær det var mulig å komme Oljemuseet.

– Fjern virkelighetsforståelse

Påstanden om økende islamisering avviser Truls Drageset Dydland kontant

– Påstandene om islamisering i løpet av sju år, blir tilbakevist av enhver forsker og enhver tallknuser, så det er ikke noen fare for islamisering av Norge, og heller ikke for noen Syria-tilstander. Tror de det, har de en fjern virkelighetsforståelse, sier han.

– Og hvis de er så opptatt av situasjonen i Syria, så burde de si at da skal vi hjelpe syrerne og ta inn litt flere flyktninger i Norge, men det er de jo heller ikke interessert i, legger Dydland til.

Politiet følger med

Politiet har ikke fått noen søknader om motdemonstrasjoner i Stavanger lørdag, og tar heller ingen ekstra forholdsregler.

– Politiet er oppmerksomme på demonstrasjonen, og skal følge med, men vi har ikke satt i verk noen ekstra tiltak, sier Hilde Urdal, kommunikasjonsrådgiver i Rogaland politidistrikt.

Politisperringer før demonstrasjon i Stavanger

For to år siden satte politiet i verk et større sikkerhetsopplegg. Det har de ingen planer om denne gang.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK