NRK Meny
Normal

Mor, Miriam og Markus gir alt for cosplay

Familien Jortveit sitter ofte hele natta foran symaskinen for å få kostymene klare til treff. Cosplay har blitt lidenskapen som binder dem sammen.

Familien Jortveit i Haugesund har drevet med cosplay i noen år. Cosplay - eller costume play - kommer opprinnelig fra Japan. Det handler om å kle seg ut som en karakter fra film, bøker, tegneserier eller dataspill. Sminken er like viktig som selve kostymet, for den må også være nøyaktig.

VIDEO: Wenke, Miriam og Markus Jortveit på scenen under Metrocon i Stavanger.

– Det kuleste med hobbyen er å lage ting selv. Hvem som helst kan kjøpe et kostyme på nett. Det som teller er hva man klarer å gjøre selv, sier Miriam Jortveit (16).

Hun har, sammen med mamma Wenke og lillebror Markus (14) brukt flerfoldige timer på å sy, lime og lage kostymer. Familien Jortveit i Haugesund er bitt av basillen. De har drevet med cosplay i noen år nå.

– Det hender vi døgner før vi skal på treff for å få alt ferdig. Det er ikke cosplay før man har sydd i 48 timer, sier Miriam.

Deler interessen med tenåringene sine

Cosplay, eller costume play, kommer opprinnelig fra Japan. Det handler om å kle seg ut som en karakter fra film, bøker, tegneserier eller dataspill. Interessen oppstod hos søstera til Wenke, og har spredt seg til hele familien. Også far i huset har hatt noen gjesteopptredener.

Miriam og Wenke syr kostymene sine

Miriam og Wenke syr kostymene sine.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det at dette er en hobby, aktivitet, og lidenskap jeg kan dele med, og gjøre sammen med tenåringene mine, utgjør en stor andel av min motivasjon for å holde på med dette, sier Wenke Jortveit.

Sesongens høydepunkt var Metrocon i Stavanger den 20. september i år, med egen Cosplay-konkurranse.

–- Når man har sittet så lenge og drevet med cosplay, og endelig kan ta på kostymet og gå ut og vise det til folk, og får komplimenter, da får man en skikkelig mestringsfølelse, og man blir veldig fornøyd, sier Miriam.

«The Hobbit», «Team Fortress» og «The Last Airbender»

Wenche valgte å innta scenen som Bard fra «The Hobbit», Markus som Medic fra spillet «Team Fortress» og Miriam som Aang fra «The Last Airbender».

– Jeg prøvde meg frem, og tenkte på hvilken karakter jeg likte å spille. Da landet jeg fort på Medic. Så da begynte jeg å tenke på hvordan jeg skulle lage kostymet hans, sier Markus.

– Jeg har ofret litt av håret, klippet det opp i veldig små biter, og så limt det på for å få litt 3D-effekt i skjegget, avslører Wenke.

Og slik ble det:

Miriam Jortveit som Aang fra The Last Airbender

Miriam Jortveit som Aang fra The Last Airbender.

Foto: Nickelodeon/NRK
Markus Jortveit som Medic fra Team Fortress

Markus Jortveit som Medic fra Team Fortress.

Foto: Team Fortress / NRK
Wenke Jortveit som Bard fra The Hobbit

Wenke Jortveit som Bard fra The Hobbit.

Foto: Ookami / The Hobbit