Hopp til innhold

–Er du med på leken, får du tåle steken

Torgeir Bjelland er saksøkt for å ha sjikanert SV-politikeren Marcela Molina på Facebook. Advokaten hans mener at hun må tåle skriveriene.

Torgeir Bjelland

Den tidligere stortingskandidaten for NorgesPatriotene Torgeir Bjelland er saksøkt for ting han har skrevet om en kjent SV-politiker på Facebook. Advokaten hans heter Ørjan Eskeland.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Begge er eller har vært engasjert i politikk. En skal tåle noe mer hvis en stikker hodet fram. Er du med på leken, må du tåle steken, som barna sier.

Det sa advokat Ørjan Eskeland, som representerer Torgeir Bjelland, da den private straffesaken mot ham startet i Stavanger tingrett.

Eskeland presiserte at dette gjelder «innenfor rimelighetens grenser».

Bjelland, som har vært stortingskandidat for NorgesPatriotene, har flere ganger omtalt SV-politikeren på Facebook-siden sin.

Marcela Molina mener skriveriene er sjikane og rammes av lovens bestemmelser om ærekrenkelser, sjikane, krenkelser av privatlivets fred og offentlig meddelelse om private forhold.

– Utsagnene er egnet til å ødelegge den tilliten Marcela Molina var avhengig av som politiker og LO-ansatt, sa hennes advokat Ole Gramstad Jensen i retten.

– Kronisk frastøtende væremåte

Torgeir Bjelland har ifølge stevningen blant annet skrevet følgende om Marcela Molina:

  • «Marcela har en kroniske frastøtende væremåte, en vulgær arroganse som riktignok også kjennetegner andre sosialistbroilere.»
  • «Dama er en hersketeknikk-kverulant og både manne og fedrelandshater.»
  • «Faktum er at hun er så frastøtende at hun i en periode måtte stenges inne ved Stavanger psykiatriske sykehus, det var vel i den perioden hun konverterte fra Arbeiderpartiet.»
Marcela Molina

Marcela Molina har i en årrekke representert SV i Stavanger bystyre. Nå krever hun at Torgeir Bjelland dømmes for beskyldninger og sjikane på Facebook.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Henlagt av politiet

Facebook-utsagnene som skal behandles i Stavanger tingrett er anmeldt av Marcela Molina. Saken er henlagt av politiet.

Molina mener Bjelland skal dømmes for det han har skrevet på Facebook.

Hun krever også oppreisning og at retten skal fastsette erstatningsplikt. Molina krever dessuten det som kalles forføyning, eller at utsagnene som hun mener er krenkende, blir fjernet fra Facebook-siden til Bjelland.

Ifølge Molinas advokat er strafframmen i saken fire års fengsel.

I stevningen legges det fram krav om erstatning på opp til 200 000 kroner.

– Saksøkte har tvert imot misbrukt ytringsfriheten

Molinas advokat mener at utsagnene til Bjelland ikke omfattes av ytringsfriheten. I stevningen peker han på at bestemmelsene om ytringsfrihet avdempes av retten til å ha sitt privatliv og familieliv i fred.

Marcela molina, Ole Gramstad Jensen

SV-politiker Marcela Molina og advokaten hennes Ole Gramstad Jensen i Stavanger tingrett.

– Saksøkte har tvert imot misbrukt ytringsfriheten, skriver advokat Gramstad Jensen i stevningen.

Han mener at ikke finnes rettspraksis som skulle tilsi at ytringsfriheten beskytter de utsagnene som Bjelland har rettet mot SV-politikeren.

– En så vid ytringsfrihet ville innebære at det knapt nok vil være et æresvern tilbake, skriver Gramstad Jensen i stevningen.

Krever at retten slår fast at beskyldning ikke er riktig

Bjelland har også skrevet dette på Facebook-siden sin:

«Molina selv har jo i gatene gått fysisk til angrep på mennesker med populære og fullstendig legitime demokratiske synspunkter, bare fordi de var annerledes.»

Dette skal dreie seg om at Bjelland mener at SV-politikeren har kastet egg på Arne Myrdal under et torgmøte i Stavanger. Det avviser hun.

Molina krever det som i rettsspråket kalles mortifikasjon av denne beskyldningen. Det innebærer at hun mener retten skal slå fast at beskyldningen ikke er riktig.