Hopp til innhold

Drar til Moi for å handle fyrverkeri: – Det har kommet en del som ikke er lokale

Mens de fleste stedene starter fyrverkerisalget på lørdag, tjuvstarter blant annet Moi salget. Og det trekker folk.

Moi fyrverkeri stengt Randaberg

Svein Skåra hadde dratt fra Egersund til Moi og Ingvild Drivdal Eikeland for å tjuvstarte kjøpet av fyrverkeri. I Randaberg og de fleste andre stedene åpner de derimot ikke før lørdag.

Foto: Øystein Ellingsen/Ingvill Bjorland / NRK

Thomas Borg, fyrverkeri

Thomas Borg gleder seg over at fyrverkerisalget er i gang i Moi.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Det ble en brå start på fredagen for Kiwi på Moi. For når salget åpnet fredag morgen var det allerede kø.

– Salget har vært veldig bra. Det var masse folk som kom fredag morgen mens vi holdt på å fylle varene. Jeg hadde noen løpegutter som hentet mens jeg solgte, sier Ingvild Drivdal Eikeland til NRK.

Det skyldes at Moi er et av få steder i fylket som starter fyrverkerisalget fredag. De fleste stedene åpner det lørdag 29. desember.

– Det har kommet en del turister her ja. Jeg har sett en del som ikke er lokale. Vi trekker nok en del fra veien.

Misforståelse ga tidlige salgsstart

Grunnen til at Moi i Lund kommune har begynt før de andre, skyldes en misforståelse med et brev. Da ga brannvesenet heller tillatelse for alle i Lund kommune til å selge.

Svein Skaara som bor på Moi, kom tidlig for å handle fyrverkeriet sitt.

– Jeg trodde egentlig de åpnet i går. Men de har jo meldt dårlig vær, så vi må gradere oss med litt bakkefyrverkeri, sier Skaara, som likevel poengterer at det er likegyldig for han når de starter salget.

– De dro med buss til Flekkefjord

Robert Håland, Randaberg

Robert Håland står klar til å starte fyrverkerisalget i Randaberg lørdag.

Foto: Ingvill Bjorland / NRK

Lenger nord i fylket, nærmere bestemt Randaberg, åpner ikke salget før på lørdag. Kommunen var i mange år kjent som den villeste fyrverkerikommunen i landet med rakettkriger blant ungdom.

I 2005 bestemte tidligere Randaberg-ordfører Tom Tvedt at det derimot var stopp på å kjøpe fyrverkeri i kommunen i hele romjulen. I starten var det derfor mange som dro lenger sør i fylket for å få nyttårsraketter før alle andre.

– I de første årene etter loven trådde i kraft reiste de med buss til Flekkefjord og alle bygder for å kjøpe fyrverkeri til å opprettholde tradisjonen. Det har heldigvis roet seg veldig de siste årene, sier innehaver av Europris i Randaberg, Robert Håland.

Hans Europris er den Europris-butikken i landet som selger mest, og han regner med at de vil selge for 800.000 i helgen, selv om salget bare går over to dager.

– Den loven med to dager har fungert veldig godt i Randaberg. Før begynte de å kjøpe med en gang julen var over og sendte hele romjulen, og det var mye sjau i sentrum. I år har det derimot vært bra, understreker han.

Slakter foreldrenes holdning

Håland tror foreldrenes holdninger i bygda tidligere har gjort at det har vært ville-vesten-tilstander i Randaberg.

– Vi ser år etter år når vi selger fyrverkeri at det kommer voksne folk med unger helt ned i 7-8 års alderen og spør hva vi har til ungene deres.

– Da svarer vi alltid «at vi har ingenting til barn», og svaret vi får tilbake da er «jojo, men du vet hva jeg mener». Deretter kjøper de med seg en del fyrverkeri som ungene kan holde på med, sier Håland.

Ettersom tilstandene i bygda er blitt bedre de siste årene, ser nå innehaveren av Europris-butikken frem til en mer kontrollert feiring.

– Jeg synes nyttår er kjempekjekt. Normalt kjøper jeg inn slik at jeg har mest i gata vår, sier han og smiler.