Mobiliserer for å få penger til ny brannstasjon

Brannvesenet i Nedstrand i Tysvær har to utdaterte biler og en garasje som er så liten at de må kjøre ut brannbilen for å kle på seg. Nå mener de det er på høy tid med ny brannbil og ny brannstasjon. Håpet er å få politikerne til å se alvoret i saken.

Brannmennene er frustrerte over dårlig utstyr

VIDEO: Bilene til brannvesenet er i så dårlig stand at de frykter at når uhellet er ute, vil ikke den 30 år gamle bilen starte.

Arve Nesheim Hauge

Brannkonstabel Arve Nesheim Hauge er bekymret for situasjonen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Den nyeste brannbilen til brannvesenet i Nedstrand er en 30 år gammel amerikansk Datsu. Den trenger som regel et par forsøk før den endelig starter.

– Hvis vi skal gjøre en god innsats for samfunnet, så kunne vi tenkt oss noe mer enn dette, sier Arve Nesheim Hauge, som er brannkonstabel på brannstasjonen i Nedstrand.

Ole Jonny Espevold som er verneombud i Tysvær brannvesen

Ole Jonny Espevold som er verneombud i Tysvær brannvesen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Sammen med kollega Ole Jonny Espevold som er verneombud i Tysvær brannvesen slår de nå full alarm om situasjonen på brannstasjonen i Nedstrand.

– Vi kan ikke garantere at vi er på plass når det brenner med det utstyret vi har i dag. Jeg føler at vi er på tynn is, sier Espevold.

For liten brannstasjon

Brannvesenet i Nedstrand dekker et området som består av omtrent 400 husstander, samt et omsorgssenter og en kirke. Men med to gamle brannbiler og en for liten garasje, mener de at sikkerheten til befolkningen i bygda ikke blir opprettholdt.

Som Tysvær bygdeblad først meldte ønsker de at brannstasjonen blir bygd ut og at de får en nyere og større brannbil.

– Hvis alarmen går, så må vi kjøre ut en bil, hvis vi får start på den, så må folk kle seg, så er vi klare til å kjøre ut neste bil, sier Espevold.

Det er nemlig ikke plass til å kle på seg inne i garasjen til brannvesenet.

Gammel bil

Da NRK besøkte brannvesenet i Tysvær måtte den gamle brannbilen ha to forsøk før motoren startet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Kan ikke love penger

Arvid Vallestad er rådmann i Tysvær kommune

Arvid Vallestad er rådmann i Tysvær kommune.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Arvid Vallestad er rådmann i Tysvær kommune. Han forstår at brannvesenet er frustrerte, men fordi det planlegges en helt ny brannstasjon i Nedstrand og fordi det arbeides med et interkommunalt brannvesen-samarbeid, blir det i neste års budsjett verken satt av penger til ny brannbil eller utbygging av stasjonen.

– Det er selvfølgelig et behov vi tar på alvor, men vi må se på dette som en helhet, og vi må fremme det som en løsning som også er tilpasset det en nå jobber med interkommunalt, sier rådmannen.

Flere sliter med dårlig utstyr

Det er ikke bare i Nedstrand at brannvesenet sliter med for dårlig utstyr. Anne Rygh Pedersen er avdelingsdirektør for brann og redningsavdelingen i direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Hun sier at dette er for brannmenn i hele landet.

– Det er ganske varierende nivå på utstyret i brann og redningsvesenet rundt omkring i landet, og en jod del av de minste har dessverre veldig dårlig utstyr mange steder sier Pedersen.

Tilbake på brannstasjonen i Nedstrand begynner brannbilen å bli varm. Nå frir brannvesenet til politikerne i håp om at de vil gjøre noe.

– Vi håper at politikerne tar til alvor etter at de har sett hvordan situasjonen er i dag, slik at det kan bli satt av penger til ny stasjon og bil, sier verneombud Ole Jonny Espevold.

 Ole Jonny Espevold viser hvor trangt det er i garasjen

Ole Jonny Espevold viser hvor trangt det er i garasjen. Brannvesenet må kjøre ut bilen før de kan ta på seg utstyret.

Foto: Thomas Halleland / NRK