Uenighet om briller som skal hjelpe deg med å sovne

Briller som stenger ute det blå led-lyset fra mobil, pc og nettbrett skal kunne løse søvnproblemer i følge optiker Erik Robertstad. Øyelege Petter Pettersen er skeptisk og mener at løsningen er å legge bort telefonen om kvelden.

Erik Robertstad

Briller med et blått belegg som stenger ute deler av det blå lyset fra blant annet mobil, data og nettbrett skal få oss til å sovne lettere. Det mener optiker Erik Robertstad.

Foto: Privat / NRK

– På brilleglassene legges det på et blått belegg som stopper deler av det blå lysspekteret. Belegget reflekterer en del av det blå lyset, som blant annet kommer fra datamaskiner, nettbrett, mobil, led-lys og i tillegg sollys, sier optiker Erik Robertstad.

Det blå lyset gjør at kroppens produksjon av søvnhormonet melatonin hemmes, noe som gjør at vi sovner senere.

– Overeksponert for blått lys

På markedet kan man nå kjøpe blant annet databriller med et slikt blått belegg over. Dette belegget skal i følge Robertstad gjøre at kroppen produserer mer av søvnhormonet melatonin.

Dermed kan det gjøre at vi får sove lettere om kvelden, til tross for at vi bruker ekstremt mye tid på tekniske medier i løpet av dagen.

– Vi trenger noe blått lys gjennom dagen for å holde oss våkne. Det er en del av den naturlige døgnrytmen vår for å ikke bli søvnige. Det som er problemet for flere nå er at man bruker så mye tid foran PC, nettbrett og mobil, at man blir overeksponert for blått lys, sier han.

Petter Pettersen jobber som øyelege i Stavanger. Han mener at det å bruke slike briller kan virke, men at det beste likevel er å legge bort for eksempel mobilen tidligere, slik at man får sove.

– Ved å sitte foran nettbrett eller datamaskinen sent på kvelden holdes melatoninnivået lavt, som om det skulle være dagslys. Da kan man nok bruke spesielle briller som filtrerer ut det blå og mest høyenergiske lyset i spekteret. Men det vil være en enda bedre idè å legge fra seg Ipaden eller skru av tv-en og falle til ro på vanlig vis, sier han.

Petter Pettersen

Petter Pettersen mener at løsningen på søvnproblemene er å legge bort blant annet telefonen på kveldstid, og at brillene er et salgstriks.

Foto: Silje Foss Langeland / NRK

– Salgstriks

Pettersen er skeptisk til brillene og mener at det kan være et salgstriks fra produsentenes side.

– Hvis man skal selge et produkt som slike blueblocker-briller for at folk skal unngå å få søvnproblemer når de for eksempel sitter og bruker mobiltelefonen på kveldstid, så tror jeg man har skutt helt utenfor mål. I dette tilfellet tror jeg at den som selger produktet vil tjene mer enn den som kjøper det, sier han.

Til tross for at Pettersen mener at løsningen er å legge bort telefonen på kvelden, er det svært mange som ikke klarer dette.

Optiker Robertstad sier at dersom man bruker brillene noen timer før man legger seg og i tillegg har dem på seg mens man er på mobilen i sengen, vil man sovne raskere.

– Da vil du redusere mengden blått lys og sånn sett ha lettere for å sovne, men når du ser på mobilen utsetter du øyet for en ganske stor mengde intenst lys. Da spesielt hvis man har på høy lysstyrke på skjermen og holder mobiltelefonen nærme, noe mange gjør når de ligger i sengen, sier han.

Fare for øyesykdom

Blått lys stoppes ikke i hornhinnen eller i øyelinsen, lyset når den bakre delen av øyet, altså øyets netthinne forklarer Robertstad. I følge ham er det pågående forskning som viser at dette lyset over tid kan skade cellene i netthinnen.

– På den måten kan lyset føre til en raskere utvikling av en øyesykdom som heter aldersrelatert makuladegenerasjon, eller populært kalt forkalkning i øyet, som mange eldre mennesker får, sier han.

Dette er noe brillene skal hjelpe mot i følge Robertstad. Øyelege Pettersen mener derimot at dette bare er en idè og at det ikke finnes noen forskning som konkluderer med det.

– Det at friske mennesker uten øyesykdommer skal føle at de må gå og kjøpe slike briller for å unngå å få en sykdom i alderdommen tror jeg ikke har noe for seg, sier han.

– Øyesykdommen aldersrelatert makuladegenerasjon er noe folk får på grunn av alderdom, røyking og lavt innhold av omega 3 fettsyrer i kosten, det er kun det man har konkludert med, sier han.