Hopp til innhold

Fem prosent mobbes på arbeid

Ifølge Arbeidstilsynet, blir fem prosent av alle arbeidstakere mobbet. Men Stavanger tingrett har ikke hatt en eneste mobbesak de siste årene. Det sier sorenskriver, Helge Bjørnestad, i Stavanger Tingrett.

mobbing
Foto: BjørnSigurdsøn / Scanpix

Over halvparten har vært borte fra jobben mer enn tre ganger i løpet av det siste året.

Mange ender som uføretrygdede, men slik det er nå fraråder leder av Sør Rogalands krets av den norske advokatforeninge, Odd Jo Forsell å ta mobbesaker til retten.

Det er mobbeofferet som i dag har all bevisbyrde i retten.

Kolleger må vitne

I tillegg viser rettsprakis at det stilles store krav til bevisene. Bevisene må være skriftlige, og kolleger må stille som vitner.

- Jeg synes det er trist å vite at det er kollegaer som ikke tør vitne.  kanskje de er redde for selv å miste jobben ved at de vitner i en slik sak, sier advokat Helene Haugland.  Kolleger må viser mye mer solidaritet overfor de som blir mobbet på arbeidsplassen. Slik det er i dag står mobbeofferet altfor alene, mener Haugland.

De få mobbesakene som har vært oppe i rettssystemet her i landet har som regel endt med tap og store omkostninger for mobbeofferet. 

Fraråder mobbesaker i retten

Leder av Advokatforeningen i Stavanger, Odd Jo Forsell, sier at det er svært vanskelig for mobbeofferet å få dokumentert trakkasering, og derfor blir frarådet å ta saken til retten.

- Jeg mener at de ikke er egnet for rettssystemet.  For det første er det dyrt, det er vanskelig å bevise, men kanskje like viktig er det at den ansattes personlige liv blir så til de grader brettet ut at den ansattte selv ikke er tjent med det.  Mobbeoffferet er allerede langt nede, og en kommer ikke så mye høyere opp, tvert imot kommer en lengre ned tror jeg, sier Odd Jo Forsell.  

Har du opplevd mobbing på jobben?  Skriv en e-post til oss.  Du kan skrive anonymt, men ikke skriv navn på arbeidsplassen. Send e-post til cathrine.oftedahl@nrk.no