NRK Meny
Normal

Små kommuner mister millioner i støtte til næringsutvikling

Sju kommuner i Rogaland mister dette året støtten de har fått fra fylket til å etablere nye arbeidsplasser. – Ekstra fortvilende at det skjer samtidig som industrien sliter, mener ordfører.

Westcon Ølen

Samtidig som Westcon i Ølen sier opp folk, mister Vindafjord kommune 1,6 millioner i næringsstøtte fra fylkeskommunen.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Det er de sju kommunene i Rogaland med færrest innbyggere som dette året ikke får penger fra fylkeskommunen til næringsutvikling. Til sammen dreier det seg om rundt 5,5 millioner kroner.

Ifølge næringssjef Norvald Skretting i Rogaland fylkeskommune er årsaken at fylket har fått mindre overføringer fra kommunal- og moderniseringsdepartementet enn tidligere.

– Vår vurdering har da vært at midlene skal brukes til andre og viktigere formål. Det har vi også fått støtte for hos politikerne, sier Skretting.

– Ekstra store konsekvenser

En av de sju kommunene er Vindafjord. Her utgjør kuttet 1,6 millioner kroner.

Ole Johan Vierdal

Ordfører Ole Johan Vierdal er bekymra for framtida.

Foto: Arne Gunnar Olsen

– Det vil få store konsekvenser. Dette er penger som vi har kunnet bruke til å etablere nye bedrifter, så det vil bli en tørke på det feltet nå, sier ordfører Ole Johan Vierdal.

Han er særlig bekymra over at dette skjer samtidig som industrien har en vanskelig periode. I januar kom meldinga om at rundt 20 personer mister jobben og nærmere 100 får permitteringsvarsel ved Westcon i Ølen.

– Også andre større bedrifter har litt dårligere tider akkurat for øyeblikket, så alt kommer på en måte oppå hverandre. Dette var ikke akkurat det rette året å komme med et slikt budskap. Vi hadde trengt pengene fra fylket for å kunne smøre systemet på en helt, helt annen måte enn vi nå får mulighet til, sier ordfører Vierdal.

LES OGSÅ: Dempa optimisme

LES OGSÅ: Tror flere mister jobben

LES OGSÅ: Aibel kutter ansatte

Vindafjord og Finnøy ute av systemet

Det er midlene til de kommunale næringsfondene som blir skåret ned. Disse fondene bruks til å stimulere til nyetableringer rundt om i kommunene.

Og for to av kommunene – Vindafjord og Finnøy – er det heller ikke bedre utsikter i årene framover.

– Vi har fått opplysninger om at de vil falle ut av det som heter det distriktspolitiske virkemiddelområdet fra og med 1. juli 2014, så de to vil altså ikke kunne få påfyll av kommunale næringsfond., sier næringssjef Norvald Skretting i fylkeskommunen.

– Dårlige på nyskaping

– Nei, det er enda mer fortvila, sier Vindafjord-ordføreren.

Han er foreløpig usikker på om dette fører til at kommunen også mister andre støtteordninger. Men det gjør ham svært bekymra for at kommunen ikke skal greie å skaffe arbeidsplassene som trengs i framtida.

– Vi har hatt mange arbeidsplasser i Vindafjord, men vi har vært dårlige på nyskaping. Når dette forsvinner ut, blir den jobben utrolig mye vanskeligere for oss, sier Ole Johan Vierdal.

De andre kan få

De andre fem kommunene som i år ikke får støtte, kan få den tilbake i 2015, men det er ikke sikkert.

– Det er selvsagt for tidlig å si noe konkret om det. Det vil bero på en konkret vurdering når beløpet som overføres fra departementet er kjent, sier Norvald Skretting i Rogaland fylkeskommune..