– Synd å miste kontrakt andre står i kø for

Vindafjord-ordføreren er lei for at klager fra nærområdet gjør at Aasta Hansteen-kontrakten forsvinner.

Plattform på Aasta Hansteen-feltet

Aasta Hansteen-plattformen skal bli verdens største av sitt slag, og den skulle egentlig innom Vatsfjorden for endelig sammenstilling. Nå ryker den kontrakten på grunn av klager som har forsinket prosessen. Illustrasjonen viser hvor stor plattformen er i forhold til Oslo.

Foto: Aker Solutions

– Det er synd at vi mister prosjektet, mens andre står i kø for å få det, det er rett og slett beklagelig, sier ordfører Ole Johan Vierdal i Vindafjord kommune.

Ole Johan Vierdal

Ordfører Ole Johan Vierdal skulle gjerne hatt Aasta Hansteen 'på besøk' i kommunen, men nå trekker selskapene bak søknadene sine på grunn av stram timeplan.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Fredag kom nyheten om at Technip og Statoil sier nei til å sammenstille den enorme plattformen som skal hente opp gassen fra Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet.

– Prosessen har vært mer tidkrevende enn det vi var forespeilet da vi startet prosessen, sier administrerende direktør for Technip Norge, Odd Strømsnes.

Vil ikke ha svarteper-stempel

Men at kommunen har brukt lang tid er ikke ordfører Vierdal enig i, han mener de har jobbet raskt med saken, men at innsigelser og klager har forsinket prosessen.

– Det bør ikke være oss som sitter igjen som svarteper her, sier Vierdal.

Men nå mister de prosjektet kommunen gjerne skulle hatt ringvirkningene av.

– Det er vanskelig å sette tall på hvor mye det vil bety. Men det er klart det er store ringvirkninger for lokalt næringsliv, butikker og resten av området. Det er klart det har stor betydning.

Det er flere steder langs kysten som kan utføre jobben med å sammenstille den enorme plattformen, men foreløpig vil ingen si hvor kontrakten nå havner.

– Det er klart vi kan gjøre jobben, men vi kommenterer ikke kontrakter vi kan by på, sier administrerende direktør, Kristin Færøvik, for Rosenberg i Stavanger.

SPAR-plattformen til Aasta Hansteen

Plattformen til Aasta Hansteen skal være en type flytende plattform som egner seg til dypt vann.

Foto: Statoil

Også Kværner på Stord kan være aktuelle for jobben, men de vil ikke kommentere om de er aktuelle.

Statoil som er operatør sier til NRK at de forventer at beslutningen blir tatt i februar.

Taper tid

– Det er flere andre steder langs kysten hvor dette kan gjøre, og vi ser på de alternativene nå, sier Strømsnes.

– Betyr det at dere har jobbet med andre alternativer parallelt?

– Vi har jobbet delvis parallelt med andre alternativer, men det er klart vi taper noe tid på å bytte sted.

Ordføreren i Vindafjord sier til NRK at det ofte er de samme som klager i lignende saker i Vatsfjord og Yrkjefjord, og det har lenge vært konflikt mellom de ulike partene som bruker fjorden. Nå håper han en ny reguleringsplan for området kan gjøre at det blir færre klager i fremtida.

– Vi holder på med en ny reguleringsplan for sjøområdet, og da vil det ikke være nødvendig å søke om hver jobb som en byggesak. Håpet er at det ikke skal være mulig å klage i det omfanget det gjøres nå, sier Vierdal.