NRK Meny
Normal

Utsira kjemper mot ferjekutt: «Vi er oppegående om vinteren også»

Utsira må klare seg uten båtrute i flere timer daglig om høsten og vinteren. Det betyr blant annet at ungene ikke kan trene fotball med lag i Haugesund, sier ordføreren som tar opp saken på nytt med fylkeskommunen.

Kaia på Utsira

Fra 1. oktober skifter Utsira-båten fra sommerruter til vinterruter. Da blir det tre i stedet for fire avganger pr. dag fra øykommunen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Nå har vi frontet denne saken i mange år uten positivt utfall, sier ordfører på Utsira, Marte Eide Klovning.

Fra 1. oktober skjer det igjen. Utsira-båten går fra sommerrute til vinterrute, og øykommunen mister en avgang pr. dag på hverdagene. Det betyr flere timer om dagen uten mulighet til forbindelse med fastlandet.

Skal fungere om vinteren også

– Det går utover arbeidstida til folk hvis en må til Haugesund for eksempel på møter. Arbeidskraft som skal ut hit bruker lang tid, og vi må betale ekstra for at de skal vente på båten. Og unger som kanskje trener på et fotballag i Haugesund, kan ikke gjøre det om vinteren, sier Klovning.

Marte Eide Klovning

Utsira-ordfører Marte Eide Klovning prøver nok en gang å få beholde sommerruter hele året.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det har å gjøre med forutsigbarhet for dem som bor her ute og for næringslivet. Dette er et samfunn som er oppegående og fungerende på høst- og vinterstid også, og spesielt turistnæringen ser voksende pågang da og har veldig behov for et bedre tilbud.

Hun har derfor søkt fylkeskommunen om å få beholde sommertilbudet hele året. Og det er ikke første gang. Allerede i 2012 kom det klager på tilbudet.

Trengs flere penger

Men en endring krever at fylkespolitikerne bevilger flere penger til båttilbudet. Både Kolumbus og administrasjonen i fylket jobber med saken, så skal politikerne få et forslag å behandle, først i samferdselsutvalget og så i fylkestinget, forteller rådgiver i fylkeskommunen, Knut P. Froestad.

Han kan forstå at utsirabuen føler seg litt isolert på vinterstid.

– Jeg kjenner ikke helt behovene de har, men de har jo hatt et sommertilbud, og det er vanligvis slik at når man opplever å få et redusert tilbud, så kan det ha sine sider som merkes i hverdagen.

Eide Klovning håper nå å bli hørt i saken.

– Vi har god støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet som har programfesta økt rutetilbud på Utsira-båten. Nå håper vi at flere partier vil følge etter, sier Marte Eide Klovning.