– En skikkelig cowboy-bransje

Industri Energi går ut med voldsom bredside mot vaskerinæringen. Lokal forening har doblet medlemstallet under streiken.

Industri Energi går ut med voldsom bredside mot vaskerinæringen. Lokal forening har doblet medlemstallet under streiken.

VIDEO: Vaskeristreiken er over etter at staten grep inn med tvungen lønnsnemnd. Det betyr at de vaskeriansatte ved NorTextil i Stavanger er tilbake på jobb. Foto: Anders Fehn/NRK.

– Jeg liker det ikke. Det blir jo regjeringen da, som skal bestemme hva vi skal få i lønn, sier Tone Margrethe Johnsen, som er hovedtillitsvalgt ved NorTextil i Stavanger.

Hun fikk telefon fra forbundet natt til onsdag om at streiken var over, og at hun måtte gi medlemmene beskjed om at de skulle møte på jobb.

Tone Margrete Johnsen

Tone Margrethe Johnsen, hovedtillitsvalgt ved NorTextil i Stavanger.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Alle har jo dessverre ikke kommet. Det er sikkert ikke alle som har lest på telefonen sin, men de kommer nok etter hvert, tenker jeg, sier hun.

Hun har liten forståelse for at streiken skal ha gått ut over liv og helse.

– Her har det ikke gått ut over liv og helse. Her i Stavanger har alle på sykehuset fått tøyet, men jeg har jo hørt at andre ikke har fått tøyet slik som de skulle. Derfor har vi vært litt redde for at det skulle bli tvungen lønnsnemnd, sier Johnsen.

Doblet antall fagorganiserte

Den hovedtillitsvalgte forteller at 21 medlemmer av Industri Energi har vært ute i streik ved NorTextil i Stavanger. Streiken har satt fart i fagforeningsarbeidet.

– Vi har fått mange, mange nye medlemmer. Det er kjempeflott. Det er over 20 personer som har meldt seg inn i løpet av disse dagene, sier Johnsen.

Leif Sande

Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi.

Foto: Anders Fehn / NRK

Tilstrømmingen av nye medlemmer betyr at rundt halvparten av de ansatte nå er organiserte i fagforeningen.

– En desidert cowboy-bransje

– Jeg har opplevd at de jobber i en desidert cowboy-bransje. Sånn som den industrien oppfører seg gjennom det jeg får høre av folk. Ikke minst slik som de har oppført seg i denne konflikten, og nektet å ta hensyn til liv og helse. Det er forferdelig ille, sier Leif Sande som er forbundsleder i Industri Energi, til NRK.

NRK har under streiken vært i kontakt med tillitsvalgte som har sagt at de ikke våger å uttale seg. Dette kommenterer Leif Sande slik:

– Dette bare understreker bransjens karakter. Dette er folk som fortsatt lever i steinalderen. De har ikke tatt inn over seg at de lever i et demokratisk samfunn der tillitsvalgte har rett, både i media og andre sammenhenger, å snakke på vegne av medlemmene sine. Det er ille, men det forundrer meg ikke, sier Sande.

Arbeidsgiversiden, Norsk Industri, ønsker ikke å kommentere påstandene fra Leif Sande.