NRK Meny
Normal

Rogaland kommer dårligst ut i landet

To av tre ansatte i barnehagene i Rogaland mangler pedagogutdannelse. Verst er det i Finnøy og Sokndal.

Barnehagebarn i Oslo

I barnehager hvor det er få pedadgoger kan det ofte bli færre, tror leder i Utdanningsforbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Aaserød.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Barn som har gått i gode barnehager, det vil si de med et godt pedagogisk innhold, gjør det bedre senere i utdanningsløpet, sier leder i Utdanningsforbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes Aaserød.

Flere ganger har Utdanningsforbundet gått ut med advarsel om at det kan ødelegge for kvaliteten i barnehagene når det ikke er faglært personale på plass.

Og i dag kom en ny KOSTRA-rapport som viser at Rogaland og Akershus er de to fylkene som har lavest barnehagelærerdekning. I Rogaland er det i gjennomsnitt bare 30,5 prosent barnehagelærere blant de ansatte.

Gunn Reidun Tednes-Aaserød

Leder i Utdanningsforbundet, Gunn Reidun Tednes-Aaserød er misfornøyd med at det er så få barnehagelærere i Rogaland.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Finnøy og Sokndal er blant de dårligste kommunene i landet, med en dekningsprosent på 17,5 prosent og 18,6 prosent.

– Økonomi en viktig årsak

Tednes-Aaserød mener det er spesielt vanskelig å få tak i barnehagelærere i Rogaland.

– Rogaland er et pressområde økonomisk, mange velger andre utdanninger fordi det er der pengene ligger.

Hun tror flere er redd for at de ikke vil klare å etablere seg om de går for en slik jobb, men i tillegg har mangelen på pedagoger, igjen ført til en enda større mangel.

– Her i Rogaland har flere barnehagelærere gått over til andre stillinger, og de sier at om de hadde hatt flere å samarbeide med så hadde de gått tilbake til barnehagen.

– Det vil bli bedre

Mangel på pedagoger er ikke et nytt problem i Rogaland, og ved barnehagelærerutdanningen ved Universitetet i Stavanger har de tatt grep for å gjøre noe med det.

Nå tilbyr de barnehagelærerutdanning på deltid, hvert år. Og det kommer til å føre til at barnehagelærerdekningen i Rogaland går opp i løpet av de nærmeste årene, mener instituttlederen.

– Disse studentene jobber ofte i barnehager, og de vil kvalifisere seg. Det betyr at de er motiverte, og at de har tenkt til å bli i barnehagen. I tillegg er det også mange av dem som fullførerer studiene, sier instituttleder ved barnehagelærerutdanningen, Rudy Garred.