Hopp til innhold

Mirza samler inn fotballsko til asylsøkerne

Fotballen var viktig for 35-åringen da han kom som asylsøker fra Bosnia på nittitallet. Nå samler han inn fotballutstyr til nyankomne asylsøkere.

Mirza Krljez samler fotballutstyr til asylsøkere

Fotballen har vært viktig for 35 år gamle Mirza Krljez som kom som asylsøker fra Bosnia på nittitallet. Nå samler han inn fotballutstyr til nyankomne asylsøkere

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Fotballen har betydd veldig mye. Det var en fantastisk fin start for meg. Første klubben min var Hana. Jeg ble veldig godt tatt mot både av spillere og trenere. Jeg ble invitert på middag, lærte språket fortere og ble kjent med utrolig mye folk.

Mirza Krljez kom som tolvåring fra Bosnia til Rogaland og Dale som asylsøker i 1993. Nå samler han inn fotballsko og annet fotballutstyr til nyankomne asylsøkere.

Vil spille fotball

Krljez har spilt fotball aktivt i 20 år. Han har vært innom Riska, Bryne og andre lokale klubber. Fotballen har gitt ham mange gode venner.

– Flere av mine aller beste venner fikk jeg i barneårene i fotballen, sier han.

Bosnieren jobber nå ved Stavanger mottak, et desentralisert asylmottak.

Fotballturnering for asylbarn

I februar arrangerte fotballklubben Brodd i Stavanger fotballcup for asylsøkerbarn. Mirza Krljez tror fotballen kan være viktig for integreringen.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det har kommet mange asylsøkere til oss. Mange av disse guttene kommer gjerne uten foreldre, med bare en bror eller en onkel. De er veldig ivrige etter å komme i gang med å spille fotball. Jeg har påtatt meg litt ansvar med å hjelpe dem med å finne klubb og skaffe utstyr og gjerne kjøre dem til den første treningen slik at de skal føle seg velkomne, sier Krljez.

God respons

Han har fått veldig god respons fra fotballklubbene. Spesielt trekker han fram Vaulen og Hinna i Stavanger.

– Jeg la ut et innlegg på Facebook og har fått masse respons både fra klubber og enkeltpersoner. Mange har tatt grep og skaffet utstyr.

Han vet ikke hvor godt fotballen fungerer som integreringstiltak når guttene skal ut i samfunnet.

– Foreløpig har jeg ikke sett det, men jeg er hundre prosent sikker på at dette vil hjelpe dem i fremtiden, sier han.