Hopp til innhold

Minkfarmene vil ha deg på besøk

«Minken har det bra i bur. Kom og se selv!» er meldingen fra 60 pelsdyrbønder i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder som hilser interesserte velkommen.

«Minken har det bra i bur. Kom og se selv!» er meldingen fra 60 pelsdyrbønder i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder som hilser interesserte velkommen.

VIDEO: En av minkfarmene som har invitert publikum er farmen til far og sønn Oftedal på Byberg i Sola kommune. Foto: Johan Mihle Laugaland/NRK.

– Jeg vil at folk skal komme og se, for vi har det ikke slik som folk tror, sier Bengt Oftedal.

Sammen med sin far, Ove Oftedal, driver han et minkoppdrett på Sola i Rogaland.

Pelsdyrreklame

Pelsdyralslaget inviterte alle som vil på besøk til minkfarmene i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder.

Foto: Faksimile fra Stavanger Aftenblad

Etter en ny runde med kritiske reportasjer og bilder av apatiske og skadde dyr rykket pelsdyroppdretterne inn en helsides annonse i Stavanger Aftenblad hvor de ønsker alle interesserte velkommen. Pelsdyrbønder i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder står som avsendere, med sitt private nummer på trykk.

– De fleste blir overrasket

– Det er urettferdig at hele næringen skal straffes når noen oppdrettere svikter når det gjelder dyrevelferd, sier Bengt Oftedal.

Han reagerer sterkt på bildene har kommet frem om skadde og rabiate dyr. NRK var de første som ringte og spurte om å komme på besøk etter annonsen, men de to er ikke overrasket over at få har meldt sin interesse.

– Jeg tror de aller fleste aksepterer pelsdyrnæringen, men så er det et fåtall av spesielt interesserte som ikke ønsker oss, sier Ove Oftedal.

Han håper flere tar kontakt dersom de lurer på hvordan dyrene hans har det.

– Det er fint å vise at vi har åpne farmer. De aller fleste som har vært på besøk her tidligere blir positivt overrasket, sier han.

Tone Ravnås og Eirik Faret Sakariassen på besøk på minkfarm

Tone Ravnås og Eirik Faret Sakariassen på besøk på minkfarmen til Ove Oftedal.

Foto: Johan Mihle Laugaland/NRK

– Glad, men motstander

– Jeg synes det er veldig underlig å stå her blant disse som snart skal slaktes og bli til klær, sier Eirik Faret Sakariassen i Stavanger SV.

Han og Tone Ravnås, fylkessekretær i Rogaland Senterparti, ble med NRK til minkfarmen på Sola.

– Jeg er glad for at det er oppdrettsfarmer som ikke har slike tilstander som vi ofte ser på tv, men utgangspunktet er at jeg er en prinsipiell motstander av næringen. Jeg mener ikke dette er forenlig med god dyrevelferd, sier han.

Tone Ravnås på besøk på minkfarm i Sola

Tone Ravnås på besøk på minkfarmen i Sola.

Foto: Johan Mihle Laugaland/NRK

Tone Ravnås ble positivt overrasket over tilstanden på gården.

– Det er mye bedre enn jeg hadde trodd. De er fine og har lagt på seg godt. Det må jo bety at de trives. Ett dyr som vanntrives ville ikke sett så friskt og godt ut som de vi ser her, sier hun.

– Ikke kom om natten

Daglig leder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane, garanterer at det ser like bra ut hos alle de 60 minkfarmene som står bak annonsen.

– Dyrene våre har det bra, og det vil vi at folk skal komme å se. Standen på gårdene varierer jo litt, men dyrevelferden er i orden, sier han.

Han oppfordrer alle interesserte til å ringe og ta kontakt.

– De må gi beskjed og komme på dagtid. Vi liker ikke de som kommer på nattetid, sier Bertran Trane.

Har ikke endret mening

– Jeg synes det er bra med åpenhet og det er et godt initiativ, men for min del endrer det ingenting, sier Faret Sakariassen.

– Det er klart at noen dyr lever livet sitt i fangenskap fordi de skal være mat. Det kan på mange måter rettferdiggjøres, men her er det dyr som avles opp for å bli klær, og det er vi i SV imot, legger han til.

Tone Ravnås fra Senterpartiet derimot, har fått et enda bedre inntrykk av næringen.

– Ingen kan komme her og si at de har det veldig fælt disse her som bare tuller og vaser, sier hun.

– Etter dette besøket har jeg større problemer med å handle på Hennes og Maurits enn å gå med pels, sier hun.

Annonse for pelsdyrnæringen

Annonse for pelsdyrnæringen i Stavanger Aftenblad.

Foto: Faksimile fra Stavanger Aftenblad