Hopp til innhold

Minkbonden: – Slik skal man ikke behandle mennesker

Saken om minkbonden, Per Olaf Lauvås, som avslørte Mattilsynet ved hjelp av blant annet skjulte opptak har fått enorm oppmerksomhet. I kveld møtte bonden tilsynet i Debatten.

Per Olaf Lauvås

Minkbonden Per Olaf Lauvås møtte Mattilsynet til debatt i kveld.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det var litt veikt av politiet å henlegge i utgangspunktet, men det er kjempeflott at de har tatt opp igjen saken og jeg forventer full etterforskning.

Det sier Per Olaf Lauvås, minkbonden som har skapt stormen mot Mattilsynet som har vært de siste dagene. Han stod opprinnelig frem anonymt i NRK for å fortelle historien om hvordan Mattilsynet hadde opptrådt i etterkant av et tilsyn i minkfarmen hans i fjor sommer. Han mente det var vanskelig å stå frem som en som drev med pelsdyr i det hele tatt. Men etter de siste dagers oppmerksomhet velger han å stå frem.

– Jeg har fått enormt mye støtte.

Debatt

I kveld møtte Lauvås blant annet regiondirektør Ole Fjetland fra Mattilsynet.

– Hadde jeg ikke tatt opp videoer og telefonopptak, så hadde jeg blitt lagt ned som mange andre farmer, sa Lauvås til ham.

Fjetland svarte med å si unnskyld til bonden.

– Takk for enn unnskyldning. Det var det jeg ba om. Det må være en annen agenda. Det er ikke normal oppførsel, sa Lauvås.

Fjetland avviste at tilsynet har en agenda. Men han la seg helt flat for behandlingen av saken til Lauvås.

– Vi gjorde mange feil under tilsynet. Det ble gjort dårlige faglige vurderinger, og de administrative rutinene ble brutt. Det er ikke vanlig prosedyre at det er en som er på tilsyn og en annen som skriver rapporten, sa regiondirektøren.

Mattilsynet har fått kraftig kritikk etter saken, og har blant annet blitt innkalt på teppet av landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). Samtidig har Frp-politiker Terje Halleland uttalt til NRK at han vurderer å anmelde Mattilsynet. Senterpartiet ønsker nå å utsette pelsdyrforbudet for å granske tilsynsrapporter fra Mattilsynet.

– Det er kjempebra at landbruksministeren kom på banen tidlig og vil komme til bunns i saken, sier Lauvås.

Under kveldens «Debatten» på NRK beklaget Mattilsynet til minkbonde Per Olaf Lauås , etter at dere rapport om hans gårdsstell ikke var godt nok.

Under kveldens «Debatten» på NRK beklaget Mattilsynet til minkbonde Per Olaf Lauås, etter at dere rapport om hans gårdsstell ikke var godt nok.

Ville skjule rapporten

Regiondirektør Ole Fjetland har også tidligere lagt seg flat i saken. Først kom Mattilsynet med en feilaktig rapport etter tilsyn hos Lauvås. Så ble den rapporten forsøkt holdt skjult.

– Når jeg hører telefonsamtalen (mellom avdelingslederen i Mattilsynet og bonde, journ.anm.) så hører det dårlig ut for oss.

I etterkant av saken har dokumentene i saken blitt unntatt offentlighet av personvernsmessige hensyn. Uten av Lauvås har bedt om det. Selv etter klaging på unntak, har Mattilsynet holdt dokumentene unntatt offentligheten.

– Vi skulle ikke unntatt dokumentene fra offentligheten. Men det er noen som har gjort disse vurderingene, og det må vi finne ut av, sa Fjetland under Debatten.

Han mente imidlertid alt ble gjort med beste hensikt. Regiondirektøren har nå bestilt en full gjennomgang av hele saken, og lover vurdering av alle forhold.

På gjentagende spørsmål om hvorfor dokumentene ble holdt unntatt offentligheten, hadde ikke Fjetland noe svar.

– Det er ikke akseptabelt. Vi skal ikke bryte loven, sa regiondirektøren.

Han mente at saken til Lauvås er ille, men ikke representativ for hvordan Mattilsynet jobber.

– En slik sak jeg har aldri vært borti.