Hopp til innhold

Ryddige boder gir ryddigere hoder

Tine kjenner på overflod. Hilde er lei av å leite. Det herjer en minimalismebølge over landet. Alt skal ut. Hvorfor det?

Tine Stølås på Det gule hus i Haugesund
Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

– Nå er alle skuffer og skap endevendt. Jeg rydder huset fra kjeller til loft, sier Hilde Hansen. Tingene hun ikke trenger selger hun på Det gule hus i Haugesund.

Hun har leid to reoler i bruktbutikken.

Hilde Hansen - avstandsbilde

SKAMFULLT: – Det er litt skamfullt å se hvor mye penger en har brukt på tull, sier Hilde Hansen. Nå rydder hun hele huset og selger det andre kan få bruk for.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

– Det er en grei ekstrainntekt. Kjekt med 10.000 kroner jeg ikke trodde jeg skulle få i januar, sier hun.

Tine Stølås gjør som Hansen.

– Det er deilig å se at det minker på ting hjemme. Og at det jeg har er det jeg bruker, sier hun, mens det stables på plass «nye» leker og barneklær i hylla.

Tine Stølås

SELGER BARNEKLÆR: Tine Stølås har leid en hylle sammen med ei venninne, på Det gule hus. Her selger hun barneklær, leker og bøker.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

Kapselgarderobe, minimalisme, «digital decluttering».

Alt dette skal du lære mer om gjennom ti punkt i denne reportasjen.

Så kan du fordele de utover i 2023, hvis du vil kaste deg på trenden.

For det kan virke som om «alle» rydder som de er gale.

Jan-Martin Berge

VIL EIE MINDRE: – Jeg tror mange har sett at de har det bedre jo færre ting de eier, sier psykologspesialist Jan-Martin Berge.

Foto: Privat

– Det er mange som ønsker å reise i livet litt lettere til sinns ved å forsøke å gi slipp og føle seg friere ved å ikke ha for mange ting, sier psykologspesialist Jan-Martin Berge.

Her er ti veier dit:

Prosjekt 333

– Hvis man skal starte minimalismeferden er det lurt å starte med det konkrete som for eksempel klær. Det er enklest, sier Katrine Øhrn-Finstad. Hun står bak instagramkontoen SpareKatrine.

Katrine Øhrn-Finstad

SPAREKATRINE: Katrine Øhrn-Finstad.

Foto: Privat

Mange har innført kapselgarderobe, eller prosjekt 333, som er en minimalistisk moteutfordring utviklet av den amerikanske bloggeren Courtney Carver.

Målet er å velge 33 plagg som skal få være i garderoben i tre måneder. Så bytter man ut plagg gjennom årstidene. Etter nøye utvelgelse sitter man gjerne igjen med de plaggene man liker best.

Og forhåpentligvis innser at man har det man trenger.

Lise Vermelid Kristoffersen

MINIMALISME OG ØKONOMI: Lise Vermelid Kristoffersen mener minimalisme og økonomi henger tett sammen. Hvis du slutter å kjøpe ting du ikke trenger, bruker du mindre penger.

Foto: André Børke / NRK

Lise Vermelid Kristoffersen driver Pengesnakk, en blogg, podkast og Instagram-konto. Kapselgarderobe var hennes første minimalistutfordring.

– Jeg tenkte da at det var veldig få plagg, men nå har jeg hatt det i flere år, sier hun.

Få plagg inspirerte også tanken om hvor mye hun egentlig trengte av kjøkkenutstyr, pynteputer og lys.

– Det å ha mindre kan noen ganger føles som å ha mer. Det er så mye lettere å håndtere og det gir en slags frihet, sier hun.

Rom for rom

Et helt hus kan virke overveldende. Ta rom for rom eller del tingene opp i kategorier som leker eller klær, er Mina Løvgren sine tips. Hun står bak instagramkontoen Spareminimalisten.

Mina Løvgren

SPAREMINIMALISTEN: Mina Løvgren.

Foto: Privat

Og er du redd for å angre på at du kvitta deg med noe, har hun følgende tips:

– Ha en boks der du legger ting som du ikke bruker. Da får du betenkningstid. Har du ikke fått bruk for tingen etter en viss tid ser du at du ikke trenger den og da er det lettere å gi slipp, sier hun.

Kristoffersen råder folk til å tenke på når det er viktig å oppleve den roen minimalistiske rom gir når du skal i gang med minimalismeferden.

– Om det er når man kommer hjem, at det å ha en ryddig og rolig gang er viktig. Eller om det er soverommet, som er det første rommet du ser hver dag du våkner. Hvis det er rotete og kaotisk, gir det kanskje en dårlig følelse gjennom dagen, sier hun.

Boden sin tur – og hva eier naboen?

Boden blir gjerne et sted alt puttes inn. Ta alle tingene ut før du rydder og setter de tilbake. Alt som kan selges legges på et eget sted til senere. Og før du investerer i ny kantklipper eller vurderer å kjøpe stige, kanskje naboen har en du kan låne?

Sjekk i nabolaget hva som finnes av utstyr, og bli enige om å låne av hverandre. Da kan du eie mindre og få bedre plass.

Si hei til roteskuffen

Den står på kjøkkenbenken eller som del av en skuffereol. Oppi bor det både knappenåler, binders og løse batterier. Noen legodeler og minst sju ladere.

Dediker gjerne en måned til roteskuffen (e).

Rotete boks på kjøkkenet

ROTEKASSEN: Oppi her havner alt du kanskje trenger. Men sannsynligvis bare kan kaste.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

Bli kvitt gamle ladere, og innse at du aldri mer får bruk for tegnestifter.

«Digital decluttering» og detox

Skjermbilder, fem bilder som nesten er like. Pushvarsler og tilbud. «Digital decluttering» betyr å kvitte seg med det du ikke trenger digitalt. Slik at du står igjen med det du trenger.

Psykolog Jan-Martin Berge anbefaler også en detox:

– Digital detox er en type minimalisme der en prøver å beskytte seg litt fra informasjonssamfunnet. Vi får informasjon hele tiden og mange merker at de mister tilstedeværelsen. Da må vi selv ta grep, sier han.

Selg hundre ting

Ting du ikke trenger kan være nyttig for andre. Legg brukte ting på salgsportaler som Finn, Tise, Bookis og Facebook. Arranger garasjesalg i gata eller bli med på loppemarked.

Lise Vermelid Kristoffersen, startet for noen år siden utfordringen selge 100. Målet er å selge hundre ting hvert år.

– Selge 100 kom av alle småtingene som jeg tenkte, er det verdt å legge ut? Men hvis det blir mange nok ting vil de summene til sammen være økonomisk verdt det, sier hun.

Og de siste årene har de små tingene blitt rundt 40.000 kroner i året.

Shoppestopp

– Jeg tror minimalisme handler om tankesett. Nå er jeg veldig selektiv på hva jeg kjøper og tar inn i huset, sier Mina Løvgren.

Minimalismeferden hennes begynte etter flere omganger med flytting der hun innså hvor mange ting hun eide.

Ønsker hun seg noe gir hun kjøpet en tidsfrist basert på hvor dyr tingen er. Vil hun fortsatt ha den når tiden er ute har hun gjort et bevisst valg om det er en ting hun ønsker i livet sitt.

– Men som oftest skjer det at jeg glemmer at jeg ønsker meg den tingen, sier hun.

Si nei

Minimalisme kan være både å ha færre fysiske ting og digitale ting, men også færre avtaler.

For Katrine Øhrn-Finstad er minimalisme å gjøre en prioritering på det som er aller viktigst i livet.

– Det er fort gjort å takke ja til alt. Etter at jeg kvittet meg med ting jeg ikke trengte har jeg blitt mer bevisst på hvilke avtaler jeg har i kalenderen.

– Jeg passer på å bruke tiden min der jeg får mest verdi ut av den. For eksempel ved å si ja til tid med barna og ikke andre ting jeg får tilbud om, sier hun.

Hva med alle gavene?

Noen ganger kan det virke som om alle tingene som samler seg hjemme hadde egen nøkkel.

For hvor kommer de fra?

Et svar er at de kom som gaver.

– Vi får gaver fra venner og familie. Så samler det seg opp uten at vi merker det, sier Løvgren.

Rådet hennes er å lage ønskeliste.

– Vi må respekterer at nære og kjære vil gi gaver. Men en fin løsning er å være tydelig på hva vi ønsker oss, sier hun.

Hold ved like

Du har ryddet alle rom, tatt bevisste valg rundt kjøp av nye ting og solgt unna det du trengte. Kanskje er kalenderen tommere enn før.

Men er det egentlig mulig å komme i mål?

– Du må ta nye runder. Når man er familie med barn vil det alltid komme ting inn i huset selv om du prøver å stå imot. Men det blir lettere å ta den årlige eller halvårlige runden hvis du har tatt en ordentlig runde i starten, sier Kristoffersen.

Også har man kanskje endret tankesettet på veien.

– Når man har funnet fordelene med minimalisme blir det lettere å si nei til ting. Jeg vil ha mindre stress i hverdagen. Jeg merker at det å ha roligere omgivelser, litt mer rom i kalenderen, litt færre ting og distraksjoner gir meg et bedre liv, sier Kristoffersen.