NRK Meny
Normal

Mindre mat, mer drikke

- Finanskrisen har gjort at folk går mindre ut for å feire. Nå er det konkursras i restaurantbransjen.

Backlund restaurant
Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Fem restauranter i Haugesund har gått konkurs eller stengt dørene på de fire siste månedene. Det er fasiten etter tidenes konkurras i Haugesunds restaurantbransje. Arvid Stueland eier restaurantene Bestastuå og Litla Perlå i Haugesund, og han tror det blir flere konkurser i tiden som kommer.

- Det er ikke over ennå, jeg tror det vil komme flere, sier Stueland.

Nedturen startet da Dampen gikk konkurs i slutten av september og nådde en foreløpig bunn for to uker siden januar da Orex i Haraldsgaten meldte oppbud. I tillegg har tre andre restauranter i mellomtiden gått konkurs eller stengt dørene. Stueland sier både Sildajazzen og julebordsesongen ga langt mindre omsetning enn vanlig og mener dette har sammenheng med finanskrisen.

Lite å feire

- Det er tøffe tider med veldig lite kunder som går ut, og det er ikke nok kunder til alle restaurantene. Vi har 25 spisesteder i byen, og med den overetableringen som har vært i gode tider får vi nå et tilbakeslag, tror han.

- Folk feirer ikke så mye på restauranter lenger. Men det er fortsatt folk ute på bar og koser seg. Sosialt samvær må vi ha uansett, men det blir mindre mat og mer drikke, sier Stueland.

Stueland tror det er de siste som har etablert seg som vil forsvinne først.

Nylig solgte Arvid Stueland Bestastuå i Skudenshavn til en av sine egne ansatte. Men etter over 20 år som restauranteier, jobber Stueland fortsatt 16 timer hver dag for å få de to gjenværende restaurantene sine i Haugesund til å gå rundt. Nå ønsker han mer tid til både familie og venner, og vurderer også å selge både Litla Perlå og Bestastuå.