Miljøvernforkjempere reagerer kraftig på ny konsesjonsrunde

– Dette viser hvor tomt og hult klimaengasjementet til regjeringen faktisk er, skriver nestleder Silje Lundberg i Naturvernforbundet. Miljøorganisasjonene er rystet over regjeringens nye konsesjonsplaner.

Silje Lundberg blir intervjuet av NRK i Lofoten

Nestleder Silje Lundberg i Naturvernforbundet i forbindelse med et NRK-intervju i Lofoten tidligere.

Foto: Natur og ungdom

I dag ble det offentliggjort at regjeringen vil øke leteaktiviteten. Oljebransjen jubler og kaller det en gledens dag for en hardt presset næring, men miljøorganisasjonene er ikke

– Ved å åpne for ny oljeleting tar Erna Solberg og regjeringen framtiden med på kasino, og satser pengene på at vi ikke når klimamålene vi har satt oss, skriver Gulowsen i en e-post til NRK.

Miljøorganisasjonen mener det er tragisk at regjeringen åpner opp for mer oljeleting uten å ta hensyn til at verden allerede er i en klimakrise.

Truls Gulowsen

Leder Truls Gullowsen i Greenpeace Norge kaller dette en sorgens dag.

Foto: Greenpeace Norge

– Meningsløst

Gulowsen mener regjeringen nå ofrer våre mest sårbare havområder når de nå åpner for oljeleting på kysten utenfor Nord-Norge.

– I en situasjon hvor verden ikke kan forbrenne mer enn en brøkdel av de fossile ressursene som allerede er funnet, er det meningsløst å åpne de sårbare områdene rundt Lofoten og Vesterålen, skriver Greenpeace-lederen, og fortsetter:

– Lofoten og Vesterålen er noen av verdens viktigste gyteområder for svært verdifulle fiskebestander.

Mener statsministeren smisker

Også Naturvernforbundet er rystet over dagens nyhet.

– Dette viser hvor tomt og hult klimaengasjementet til regjeringen faktisk er. I stedet for å begynne den svært nødvendige omleggingen av både norsk økonomi, og ikke minst alle de arbeidsplassene som i dag er innen olje og gass, velger regjeringen å gjøre Norge desto mer oljeavhengig, skriver nestleder Silje Lundberg i Naturvernforbundet o en e-post til NRK.

Naturvernforbundet reagerer også på at Erna Solberg forsøker å smiske med oljenæringen ved å si at hun vil åpne for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

– I sin iver etter ”ny stimulans” for områdene, velger hun å overse de naturverdiene som er her, og de 6500 fornybare arbeidsplassene som vil kunne trues av eventuell olje og gassvirksomhet. Samtidig viser hun sin kunnskapsløshet når hun hevder at Lofoten og Vesterålen er preget av fraflytting. Det er jo tvert imot! Områdene har hatt en fenomenal befolkningsvekst siden 2009, og det uten oljeutvinning, skriver Lundberg.

– Uansvarlig, uanstendig og grådig

– Det er en beslutning som kommer til å bli fordømt i historiens lys som uansvarlig, uanstendig og grådig. Det kommer nå markedsutfordringer for norsk olje og gass som vi må tørre å diskutere, sier leder Frederic Hauge i Bellona.

Han mener Erna Solberg med dagens nyhet ikke tar denne diskusjonen.

– Hun vedder på at vi skal tape klimakampen med det hun gjør nå, sier han.