Normal

Miljøsatsning snudde nedgang til oppgang

NorDan har snudd en negativ utvikling ved å tenke nytt, og satser nå på dører og vinduer til smart- og passivhus.

NorDan har snudd en negativ utvikling ved å tenke nytt

VIDEO: På fabrikken til NorDan er det travle tider, og bedriften har måttet ansette flere til tross for nedgangstider ellers i næringen.

Tore Rasmussen

Tore Rasmussen, konsernsjef i NorDan.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

NorDan-døren skal sikre framtiden, det er en dør som rett og slett snakker med deg. Konseptet kalles en smartdør.

– Hvis jeg ikke er hjemme og det ringer på døren, så vil jeg kunne se på telefonen min hvem som ringer på. Da kan jeg prate med den som ringer på og jeg kan låse opp døren, sier Tore Rasmussen, som er konsernsjef i NorDan.

Måtte ansette flere

Anders Svindland

Anders Svindland, nylig ansatt i NorDan.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Hos NorDan på Moi går det for fullt, til tross for tøffe tider i næringslivet. 23 år gamle Anders Svindland er en av de nyansatte i Nordanfabrikken på Moi og har bare jobbet på halv annen uke.

– Det er veldig greit å jobbe her, det er en fantastisk arbeidsplass. Det er greie folk, og mye å sette seg inn i og lære, men det går bra, sier han.

Etter et tøft år i fjor måtte Nordan tenke nytt. Resultatet ble blant annet dører og vinduer til energisparende passivhus.

Kuttet kostnader

Roger Myklebust

Roger Myklebust, klubbleder i NorDan.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Vi legger inn ekstra isolasjon i karmen, som gjør at isolasjonen blir ekstra god. Passivhus og vindu er noe vi tror kommer for fullt i årene fremover, sier Rasmussen.

I dag går det så det kviner. Men for å konkurrere skikkelig måtte kostnadene kuttes. Nå er det investert i roboter som gjør mye av jobben folk gjorde før. Likevel er det nok å gjøre for de 420 ansatte.

– Vi har faktisk ansatt folk etter litt harde tider, så det går veldig bra, sier Roger Myklebust, som er klubbleder i NorDan.