Hopp til innhold

Her svever de over gjerdet til «matfatet» på Avaldsnes

Besøkende til Olavskirken på Avaldsnes på Karmøy blir for tiden møtt av halvspiste roser og bæsj. Synderne smetter lett over steingjerdet og rett i matfatet, men Riksantikvaren setter foreløpig bremsene på for et sauesikkert gjerde.

Marta Lunde Medhaug

Kirkeverge Marta Lunde Medhaug.

Foto: Therese Espeland / NRK

– Roser er en delikatesse. Sauene går rett bort, tar toppen, og så står bladene og stilken igjen, sier kirkevergen Marta Lunde Medhaug.

Villsauene ved Olavskirken på Avaldsnes på Karmøy liker god mat. Stadig griper de sjansen til å smette inn på kirkegården og forsyne seg av blomster som er plantet på gravene. Igjen ligger bare stilkene – og villsauenes etterlatenskaper.

– Vi får sterke reaksjoner fra publikum. De er leie seg for at det ikke kan komme opp gjerde. De skjønner ikke at vi ikke kan finne løsninger for dette, sier Medhaug.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Villsauer på Avaldsnes, Karmøy

Jan Inge Suggelia tok disse bildene av sprelske villsauer ved Olavskirken på Avaldsnes i fjor. Fremgangsmåten er den samme i år: Villsauene hopper over gjerdet og forsyner seg av roser og annet knask på gravene.

Foto: Jan Inge Suggelia
Sauelort ved Olavskirken på Avaldsnes, Karmøy
Foto: Therese Espeland / NRK
Oppspiste roser ved Olavskirken på Avaldsnes, Karmøy

Sauene legger igjen både lort (øverst) og rosestilker.

Foto: Therese Espeland / NRK

Men det er ikke enkelt gjort. Samtidig som spisingen blir en plage, er villsauene ønsket i landskapet.

Måten de beiter ned vegetasjonen på, gjør at landskapet rundt middelalderkirken bevares slik det var for mange hundre år siden.

– Gamle steingjerder mer naturlig

Å få et sauesikkert gjerde, er heller ikke gjort i en håndvending. Riksantikvaren må gi sin tillatelse, men det var ikke strøm- eller nettinggjerder i middelalderen. Derfor er 430 meter rundt kirken foreløpig gjerdeløst.

Kirken fikk tillatelse til å sette opp 160 meter steingjerde i 2009, men dette svever de spreke sauene rett over.

– Jeg opplever Riksantikvaren som en institusjon som vil ivareta det kulturelle området her på Avaldsnes. De mener det ser mer naturlig ut med gamle steingjerder, sier hun, og legger til at både kirkens eiendomsforvalter, Opplysningsvesenets fond, Riksantikvaren, Karmøy kommune, det kirkelige fellesrådet og bonden ønsker at sauene skal få være rundt steinkirken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Olavskirken på Avaldsnes, Karmøy

Olavskirken på Avaldsnes.

Foto: Therese Espeland / NRK
Kirkeverge Marta Lunde Medhaug ved Olavskirken på Avaldsnes, Karmøy

Marta Lunde Medhaug tar en av gravene i nærmere øyesyn.

Foto: Therese Espeland / NRK

– Vi vil at kulturbeitet skal holdes nede, og at det skal se slik ut som det har gjort i århundrer, presiserer kirkevergen.

Mener sauene ikke liker gult

Inntil en gjerdeløsning eventuelt er på plass, oppfordrer hun dem som steller gravene til å velge planter sauene ikke like.

– Det gule blir stående, for det tar de ikke. I de gule blomstene kan det være noe sauene forstår er giftig, tror Medhaug.

Sauebonde Ragnar Vikingstad sier til NRK at han synes det er beklagelig når sauene hans spiser av kirkegården.