Russiske forskere satte kongekrabben ut i Murmanskfjorden på 1960-tallet for å øke verdigrunnlaget for den lokale befolkningen i Murmansk. Siden har den spredd seg østover og vestover i det sørlige Barentshavet, og har trolig kommet for å bli.
Stig Juelsen forteller hva du kan gjøre med kongekrabben.
Pølse av kamtsjatka-krabbe og kylling med ananas- salat
Legg krabbekjøttet på 4 ark plastfolie. Dekk folien med kyllingskinn. Legg en skive med parmaskinke over, litt fersk estragon og til slutt krabbekjøttet. Rull opp og stram godt til med plastfolie. Pakk den i aluminumsfolie som en pølse. Trekk så pølsen i vann på ca.65 grader i 10 minutter og avkjøl. Bruk termometer hvis du har under trekking.
Pakk ut pølsene, stek dem gyldenbrune i olje/smør i ca. 2-4 minutter. Pass hele tiden på at du har mye olje/smør som du kan helle over mens du bruner dem.
Ananas-salat
300 g fersk ananas
2 stk sjalottløk
1 stk plommetomat, skrelt og uten kjærne
2 ss hvitvinseddik
1 dl olivenolje
Finhakk litt estragon
Smak til med salt og pepper
Koriander- og ingefærbakte reker
1 kg reker
2 fedd hvitløk
2 stk sjalottløk
50 g fersk ingefær
1 stk chilli
1 pt koriander
150 g smør
og salt og pepper
Hakk alle ingrediensene og bland det godt med rekene. Varm det hele i en kjæle eller pakk det inn og legg det på grillen. Serveres med god brød