Politiet har funnet «vesentlig mer» enn 100 kilo hasj

Åtte personer er siktet, og flere millioner kroner i kontanter og 20 kjøretøy beslaglagt i en omfattende narkotikasak i Rogaland.

Stavanger politistasjon og Rogaland politidistrikt

Den omfattende narkotikasaken er etterforsket av politiet i Stavanger i en måneds tid.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

– Personene har hatt ulike roller, og det blir nå en del av den videre jobben å avdekke hva slags roller, og hvilket forhold til har hatt til narkotikaen, sier Øyvind Haukland, politiadvokat i Rogaland politidistrikt.

Narkotikaen er funnet på ulike steder i Rogaland, men Haukland vil ikke si hvor. Heller ikke hvor kjøretøyene er funnet, eller hvor eller personene ble arrestert. Alt har imidlertid skjedd i løpet av den siste måneden.

Den som ulovlig tilvirker, innfører, utfører, erverver, oppbevarer, sender eller overdrar stoff som etter regler med hjemmel i lov er ansett som narkotika, straffes for narkotikaforbrytelse (...) Gjelder overtredelsen et meget betydelig kvantum, er straffen fengsel fra 3 til 15 år. Under særdeles skjerpende omstendigheter kan fengsel inntil 21 år idømmes.

Straffelovens § 162, tredje ledd
Advokat Gunnar Ø. Helgevold

Gunnar Øystein Helgevold.

Foto: Gunnar Morsund / NRK
Arvid Sjødin

Arvid Sjødin.

Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix

Fire av de åtte er allerede varetektsfengslet, ifølge Haukland. Tre av disse har en særlig alvorlig siktelse mot seg.

Én erkjenner straffskyld

– De er siktet etter straffelovens paragraf 162, tredje ledd, som er lovens strengeste bestemmelse hva gjelder narkotikaovertredelse, sier politiadvokaten.

Mannen som politiet anser som hovedmannen, erkjenner straffskyld, mens hans kone og en annen mann sier de ikke har noe med saken å gjøre.

Politiet har i tillegg til hasjen, som er «vesentlig mer enn 100 kilo», beslaglagt flere millioner kroner i kontanter, og over 20 kjøretøy. Dette tror politiet er utbytte i forbindelse med narkotikaomsetning. Ifølge Stavanger Aftenblad er det snakk om 220 kilo hasj.

På grunn av faren for bevisforspillelse vil ikke politiet si mer om mengden hasj, nærmere størrelse på pengebeløp eller hva slags type kjøretøy.

Én innrømmer straffskyld

– Vi mener kjøretøyene er verdier som skal sikres fordi de er utbytte av straffbare handlinger, sier Haukland.

Politiadvokaten utelukker ikke flere pågripelser i saken. Noen av de arresterte er kjent for politiet fra før, men tilhører ikke noe bestemt miljø. Alle er norske, sier han.

Gunnar Øystein Helgevold forsvarer en mann (50) som politiet mener er en av hovedpersonene. Mannen har sittet i varetekt i fire uker.

– Han erkjenner straffskyld for den mengden hasj som er beslaglagt, sier advokaten.

Én måned i isolasjon

Mannens samboer (50) er også siktet i saken, men ifølge Helgevold erkjenner ikke hun skyld.

Arvid Sjødin forsvarer en 32-åring, også han blant de fire varetektsfengslede. Sjødins klient har sittet en måned i isolasjon, og erkjenner ikke straffskyld, sier advokaten.

– Saken er undergitt brev- og besøkskontroll. Jeg har derfor taushetsplikt om hva han har forklart, sier Sjødin, som mener det er tilfeldig at 32-åringen, som ikke tilhører noe spesielt miljø, er blitt mistenkt.

Flere nyheter fra Rogaland