Hopp til innhold

– Menn trenger også kroppspositivisme

Remy (20) vil sette kroppspress blant gutter på dagsorden. Nå leder han modellkonkurransen til Brun og Blid.

Remy Berland

Remy Berland (20) mener kroppsidealet for gutter har blitt ekstremt: – En skal helst se ut som en fitnessmodell med six pack, definerte muskler og lav fettprosent.

Foto: Privat

– Jeg er klar over at jeg ikke ser ut som en supermodell, forteller Remy Berland.

Han er fra Stavanger, og studerer i Bergen hvor han daglig observerer ungdommer strekke seg etter et skjønnhetsideal som nærmest er uoppnåelig. Men 20-åringen mener det snakkes for lite om hvordan gutter opplever kroppspress.

– En skal helst se ut som en fitnessmodell med sixpack, definerte muskler og lav fettprosent. Det har blitt ganske ekstremt.

I håp om å utfordre dagens kroppssidealer meldte Remy derfor seg på Brun og Blids årlige modellkonkurranse. Man må være 18 år for å kunne delta, men solariumskjeden stiller ingen krav til kjønn, høyde eller vekt.

– Likevel har alle de tidligere vinnerne vært ekstremt veltrente. Jeg mener det er tid for en endring nå, sier Berland.

Remy Berland

Remy Berland er ikke redd for å vise frem litt valker. Nå vil han bli modell.

Foto: Privat

Det var Haugesunds Avis som først omtalte saken.

– Folk slenger dritt og ler av meg

Det at han veier 102 kg og ikke er redd for å vise litt valker, har ført til en enorm respons. Til nå er Remy den som har fått flest stemmer i hele konkurransen.

– Jeg har fått så mange støttende tilbakemeldinger, men det er også folk som slenger dritt og ler av meg. Vi har godt av å eksponeres mer for vanlige kropper. Menn trenger også kroppspositivisme.

Samtidig er 20-åringen opptatt av at man ikke bør fremme en usunn livsstil. Han mener det er viktig å være i fysisk aktivitet, og spiller selv håndball flere ganger i uka.

– Jeg ønsker å vise at det ikke kiloene som avgjør om man har en sunn helse.

– Få gutter vil innrømme

Omfanget av selvrapporterte fysiske og psykiske helseplager øker markant, viser årets Ungdata-rapport fra NOVA og OsloMet. Ifølge undersøkelsen er det langt flere jenter som oppgir at de er misfornøyd med utseendet sitt, enn gutter. Leder for opplæring i Rogaland, Simon Næsse (Ap), mener vi vet for lite om hvordan gutter opplever kroppspress.

– Det virker ikke logisk at jenter kommer så dårlig ut sammenlignet med gutter, når vi vet at gutter sliter mye mer med skoleprestasjoner og mobbing enn jenter. Unge menn topper også selvmordsstatistikken.

Simon Næsse

Simon Næsse (Ap) mener det er tabu for menn å innrømme at de kjenner på kroppspress.

Foto: Elizabeth Huanca Vold

Han har inntrykk av at sosiale medier og et økende fokus på kropp, trening og kosthold oppleves som stressende for mange gutter. Likevel er kroppspress blant menn underkommunisert og tabubelagt, mener han.

– Det er få gutter som vil innrømme at de selv sliter med det. Menn skal være sterke, prestere og oppnå status. En føler kanskje at en har tapt i det øyeblikket man føler seg truet av en mann. Første steget er å pirke i tabuet og skape en samfunnsdebatt.

Flere nyheter fra Rogaland