Menn søker personlig shopping-hjelp

Personlig shopper er ikke lenger kun for damer. Geir Sunde er blant mennene som bestiller personlig handlehjelp for å finne fintøy til jul.

Geir Sunde får personlig shopping-hjelp av Nina Simonsen

Geir Sunde prøver klærne personlig shopper Nina Simonsen Jensen har funnet frem.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Jeg kommer alltid hjem med klær jeg ikke trenger. Derfor tenkte jeg det var verdt et forsøk å prøve personlig handlehjelp, sier Geir Sunde.

Hans kone har gitt tydelig beskjed om at han trenger både ny bukse, genser og skjorte til jul. Det har stylist og personlig shopper Nina Simonsen Jensen ved Amanda Storsenter i Haugesund tenkt å hjelpe ham med.

Geir på shopping

På et privat prøverom, langt fra butikker, finner Geir Sunde og Nina Simonsen shopping-tonen.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Mange menn kommer her på oppfordring fra konene sine. Selv om jeg har flest kvinnelige kunder, kommer mennene nå etter, sier Simonsen Jensen.

Hun har jobbet som stylist og personlig shopper i 10 år. Nå anslår hun at mellom 15 og 20 prosent av kundene hennes er menn.

Kan være dønn ærlig

Antallet personlige shoppere har steget betraktelig de siste årene. På kjøpesentre i Oslo, Bergen og Stavanger kan du låne shopping-hjelp. I tillegg har blant annet Hennes & Mauritz og Lindex egne, personlige handlehjelpere.

Enkelte utfører tjenesten gratis. Andre tar fra 2–300 kroner timen og oppover.

– Tingen er at vi kan være dønn ærlige. Butikkansatte vil som regel selge mest mulig til kunden, sier Nina Simonsen Jensen.

Personlig shopper, Nina Simonsen

Stylist Nina Simonsen Jensen lever av å handle for andre.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Vil ha flere menn

Flere personlige shoppere NRK har snakket med forteller at det sitter litt lenger inne hos menn å be om hjelp til å kle seg enn kvinner. Derfor er det populært å gi dem personlige shoppere i gave.

– Mine mannlige kunder er ofte mennene til mine kvinnelige kunder, sier Siv Anker Eriksen ved Ski Storsenter utenfor Oslo.

Siv Anker Eriksn

Siv Anker Eriksen har vært personlig shopper i mer enn ti år.

Foto: Irene Sandved Lunde

Også hun har lang fartstid i bransjen. Hun tror mange menn ikke er klar over at tjenesten finnes. Og at det dessuten er en effektiv måte å handle på.

– Menn er utrolige kjekke kunder. Dem tar jeg gjerne flere av, sier Anker Eriksen.

Googler kundene

Hvordan den personlige handlehjelpen foregår, varierer fra sted til sted. Noen personlige shoppere vil ha størrelser og ønsker sendt inn på forhånd, mens andre ber kundene møte opp med personlige ønsker. Målet er å finne riktig stil, farge og størrelse.

Klær funnet frem av personlig shopper

Alle antrekkene passet ikke, men Geir Sunde fant seg både genser, bukse og skjorte.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Jeg gjør ofte litt forarbeid. Da går jeg kanskje inn på facebook-profilen til kunden for å se hvilke farger som kan passe akkurat han eller henne, sier Nina Simonsen Jensen.

Det gjorde hun også med Geir Sunde.

– Det er jeg bare glad for. Men noen av bildene på profilen min er tatt for noen kilo siden, sier han.

Bukse, genser og skjorte ble det likevel.