Mener Tengs-etterforskning er positivt for lokalsamfunnet

Karmøy-ordføreren håper etterforskningen skal gi et endelig svar på drapsgåten.

Stedet der Birgitte Tengs ble drept

Stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept. Lokalsamfunnet rundt har siden drapet opplevd splittelse på grunn av uklarhet rundt hvem som sto bak.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

– Drapet på Birgitte Tengs har preget oss i over 20 år. Nå håper vi at en bred etterforskning skal løse saken slik at vi endelig kan finne ut av hvem som drepte henne, sier ordfører Jarle Nilsen i Karmøy.

Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy 6. mai i 1995. Fetteren hennes ble dømt for drapet i 1997, men senere frifunnet. Drapsgåten er fremdeles ikke løst, og i går ble det klart at Kripos' Cold Case-gruppe skal etterforske drapet på nytt.

Splittelse

Jarle Nilsen

Jarle Nilsen er ordfører i Karmøy.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Å ikke vite hvem som drepte Birgitte Tengs, har bidratt til å splitte lokalsamfunnet, forteller tidligere NRK-journalist Harald Dale. Han har fulgt saken tett helt siden starten.

– Det er store deler av lokalsamfunnet rundt Kopervik som er polarisert. Noen tror på fetteren, andre ikke. Det rir samfunnet som en mare og dukker veldig ofte opp, sier Dale.

Ordfører Nilsen mener det er svært positivt at saken nå skal etterforskes på nytt.

– Jeg tror det betyr enormt mye for familiene som er direkte berørt, men også for lokalsamfunnet generelt.

Ser bort fra tilståelse

Politiet har gått ut og sagt at de vil se bort fra tilståelsen til fetteren. De har også beklaget behandlingen og avhørene av fetteren. Det tror Dale kan ha mye å si.

– Tilståelsen har vært det store diskusjonstemaet. Tror du på den, eller tror du ikke? Det har lenge vært en del av debatten at tilståelsen var falsk, det har mange fagfolk ment. Det politiet gjør nå, er viktig for å bidra til å skape ro i samfunnet her, sier han.

Les også: Politimesteren beklager til fetteren

Dale mener folk lengter etter en avslutning i saken.

– Hvis den rette personen blir tatt og dømt, vil det legge grunnlaget for å reparere de sårene som har oppstått, sier han.