NRK Meny
Normal

Mener staten må gi mer penger til MRSA-bønder

Svinebonde og KrF-politiker Andreas Bjorland synes det er urettferdig at Hå-bøndene må ta støyten for MRSA-smitten, som har rammet griser i området de siste ukene.

– Små endringer må til for at de bøndene som er rammet, skal få det mye bedre, sier svinebonde og KrF-politiker, Andreas Bjorland.

Forrige uke ble den antibiotikaresistente MRSA-bakterien funnet på en gård i Hå i Rogaland. Nå tester Mattilsynet alle besetningene.

Andreas Bjorland på Nærbø er lettet. Grisebesetningen hans er blant de 16 som nå er friskmeldt. Men frykter lever fortsatt.

– Det er vi frykter er at smitten skal spre seg slik at vi mister kontrollen, og da må vi slakte ned, sier han.

For blir det funnet smitte i en grisebesetning, må alle dyra slaktes. Og dette kan naturlig nok være en stor belastning for bonden.

– Små endringer som skal til

Svinebonde og KrF-politiker Bjorland mener landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) nå må komme med en skikkelig erstatning til bøndene som blir rammet.

– Listhaug må snakke med dem som har blitt rammet, og hun må iverksette de enkle tiltakene som må til for at den enkelte bonde får det lettere. For det er små endringer som må til for at de bøndene som blir rammet, skal få det mye bedre, sier han.

Senterpartiet innkalte til møte

Og Bjorland får unison støtte fra kollegaene. I dag kalte Senterpartiet inn til møte i kommunestyresalen på Bryne, og svinebøndene møtte opp. De mener det er de som får svi for at MRSA-smitten sprer seg.

– Det kan ikke være svineernæringen i Hå som skal ta belastningen. Staten må gå inn og gi en skikkelig erstatning til dem som blir tvungne til å slakte, sier Jan Bjorland, nestleder i Norsvin.

– Selv om vi får kompensasjon fra staten, så dekker den på langt nær de utgiftene vi har.

Listhaug: – Det var politisk enighet

I dag var landbruksminister Sylvi Listhaug på slakteribesøk i Ølen. Hun hevder det var bred politisk enighet om erstatningen til svinebøndene.

– Den nye kompensasjonsordningen som regjeringen og Frp foreslo i budsjettet for i år, var KrF med på å støtte. Den innebærer at bøndene får kompensasjon i perioden de bruker på å bygge seg opp igjen, sier Listhaug.