NRK Meny
Normal

Vil fjerne KS fra forhandlingene

– Fire konflikter på de fire siste lønnsoppgjørene er nok, mener hovedtillitsvalgt i Skolenes Landsforbund på Karmøy, Geir Allan Stava. Nå vil han ha tilbake staten som forhandlingsmotpart.

Streik på Eide skole

Lærere på Eide skole i Karmøy har allerede streiket siden 10. juni, snart kan de få selskap av langt flere.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Geir Allan Stava

Geir Allan Stava er hovedtillitsvalgt for Skolenes Landsforbund på Karmøy

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det er kjekt at det store flertallet av lærere nå er enige med oss, sier Stava. LO-forbundet Skolenes Landsforbund (SL) sa nei til forhandlingsresultatet da det forelå, og lærere på Eide skole har vært i streik i to uker.

– Dette er et signal til arbeidsgivere og politikere på storting og i regjering om at dette finner vi oss ikke i. Det blir ikke en god skole på den måten de styrer nå, sier Stava.

Han mener det er på tide å få staten tilbake som arbeidsgiver og forhandlingsmotpart.

– Vi ble påtvunget en arbeidsgiver vi ikke ville ha under Bondevik 2-regjeringen. Siden 2004 har vi motvillig hatt KS som motpart. De fire siste oppgjørene har endt i konflikt for SL. Vi må bli kvitt KS, og politikerne må se at det var en tabbe å flytte arbeidsgiveransvaret, sier Stava.

KS avviser dårlig ledelse

Regiondirektør i KS Vest-Norge, Helene Arholm, er skuffet over at det blir storstreik. Hun har ingen forståelse for Stava sine ønsker om å flytte arbeidsgiveransvaret over til staten.

Helene Arholm

Regiondirektør i KS Vest-Norge, Helene Arholm, er skuffet over at det blir storstreik.

Foto: Privat

– KS gjør et godt arbeid som arbeidsgiver ute i den enkelte kommune og enkelte skole, så denne kritikken har jeg ingen forståelse for, sier Arholm.

–Ødelegger rekrutteringen

Stava mener at KS ødelegger det arbeidet staten gjør sentralt for å skaffe flere lærerstudenter og lærere.

– KS ødelegger rekrutteringen med så håpløse arbeidsforhold at ingen vil bli lærer, sier Stava.

Dette avviser Arholm. – KS og kommunene i Rogaland er aktive i GNIST-samarbeidet som nettopp har som hovedmål å rekruttere flere til læreryrket. Dette prosjektet er både partene i arbeidslivet, departementet og fylkesmannen med på. Vi har absolutt bidratt til rekruttering, sier hun.

Håper å unngå storstreik

Arholm håper at det skal være mulig å unngå en storstreik ved skolestart i august, men sier det er opp til de sentrale partene og meklingsmannen å finne nye løsninger.

– Ingenting ville gledet mer, sier hun.