– De har begrenset innflytelse

Saudi-Arabia og Russland ønsker fortsatt kutt i oljeproduksjonen. – Dette vil bare ha kortsiktig virkning på oljeprisen, sier forsker Klaus Mohn.

OPEC-SAUDI/RUSSIA

Saudi Arabias oljeminister Khalid al-Falih og Russlands oljeminister Alexander Novak på en pressekonferanse mandag 15. mai i Beijing. De to oljestormaktene håper fortsatt produksjonskutt skal bidra til å holde oppe oljeprisen.

Foto: ALY SONG / Reuters

– Russland og OPEC-landene har begrenset innflytelse på oljeprisen i et langsiktig perspektiv, sier professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger (UiS), Klaus Mohn.

Prisen på et fat nordsjøolje steg med over 70 cent til 51,60 dollar fatet i timene etter utspillet fra Russland og Saudi-Arabia ble kjent.

De to oljestormaktene ønsker å forlenge avtalen med OPEC om å begrense oljeproduksjonen fram til mars neste år, opplyser de to landenes oljeministere mandag, ifølge Reuters.

Oljekartellet OPEC, Russland og en rekke andre oljeproduserende land ble i fjor enige om å kutte produksjonen i et forsøk på å løfte oljeprisen. I utgangspunktet skulle kuttene vare fram til i sommer.

– Skifer i USA bestemmer

Klaus Mohn er professor ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger

Klaus Mohn, professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Mohn påpeker at en forlengelse av avtalen kan opprettholde oljeprisen og forhindre fall.

– Men virkningen på oljeprisen er stort sett av kortsiktig karakter, sier han.

For mens OPEC, Russland og flere andre land har kuttet sin produksjon, har produksjonen av såkalt skiferolje i USA gått opp. Dette har bidratt til å forhindre en kraftig oljeprisøkning som følge av OPEC-avtalen.

Det er nemlig den enorme skiferoljeproduksjonen i USA som har mest og si for oljeprisen på lang sikt, ifølge Mohn.

– Hvis skiferoljeproduksjonen holder det den lover, og produktiviteten der er så god vi kan håpe på, vil det gjøre det krevende for OPEC og Russland å holde på prisene på kunstig høyt nivå, sier Mohn.

Tre ganger mer enn Norge

Amerikanske myndigheter varslet i april den største økningen i skiferoljeproduksjon siden februar 2015, ifølge Reuters. I mai er det ventet at produksjonen vil komme opp i 5,19 million fat per dag.

Dette er tre ganger mer enn det norske oljefelt produserer. I mars produserte norske felt i gjennomsnitt 1,73 millioner fat per dag, ifølge tall fra Oljedirektoratet.

OPEC skal møtes 25. mai, og der ligger det an til at også de andre OPEC-landene vil gå med på å forlenge avtalen nå som Saudi-Arabia er blitt enig med Russland, skriver nyhetsbyrået Reuters.