Mener politiet har vært for passive: Arthur har lett ni dager etter kona i fjellet

Elzbieta Parsza ble sist sett ved Månafossen i Gjesdal lørdag 1. august. Ektemannen Arthur har fortsatt ikke gitt opp håpet om å finne henne i live.

Arthur Parsza

Første døgnet etter forsvinningen gikk Arthur Parsza i 15 timer i strekk i fjellet for å lete etter kona. Siden har han vært i fjellet hver dag.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– 14 dager. Det er grensen. Etter to uker er alt håp ute, sier Arthur Parsza.

Vi møter ham på parkeringsplassen innerst i Frafjorddalen i Rogaland. Fra plassen er det en liten halvtimes bratt tur opp til platået hvor man ser rett over på Månafossen.

selfie ved fossen

Månafossen kan så vidt skimtes nederst til venstre i bildet. Familien har identifisert kvinnen til å være den savnede Elzbieta Parsza.

Foto: Privat

På et foto som turgåere tok fra platået i 14-tiden 1. august har familien identifisert Elzbieta Parsza.

Hun sto da på en fjellhylle på den andre siden av juvet, like ved fossen, og tok et bilde.

Politiet frykter fallulykke

Månafossen

Månafossen har et fritt fall på nær 90 meter.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er klart at når du ser det bildet, så er det åpenbart at en av hovedhypotesene er at hun har falt eller blitt utsatt for et uhell ved fossen eller i fossen, sier innsatsleder Torleif Paulsen i Sør-Vest politidistrikt.

Politiet avsluttet redningsaksjonen etter et snaut døgn, men gjenopptok søket mandag morgen, sammen med frivillige letemannskaper.

Arthur Parsza mener politiet har vært for passive.

– I åtte dager har de beklageligvis ikke gjort noe som helst, sier Parsza som i 14 år jobbet som politimann i Polen.

– Har ikke ramlet i fossen

Han forteller at de pårørende har snakket med vitner og sett en film som de mener viser Elzbieta i det hun klatrer opp igjen fra fjellhylla og går over en liten bakketopp i retning mot fjellgården Måen.

– På bakgrunn av dette mener vi hun ikke har ramlet i fossen. Opplysningene vi har fått gir oss håp til å lete videre.

Torleif Paulsen sier han har forståelse for at de pårørende opplevde frustrasjon da redningsaksjonen ble innstilt dagen etter forsvinningen.

Innsatsleder Torleif Paulsen, Sør-Vest politidistrikt

Innsatsleder Torleif Paulsen i Sør-Vest politidistrikt sier at politiet tok en pause i søket da de mente det ikke lenger var mulig å finne Elzbieta Parsza i live.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Sjansen for å finne henne i live var så liten at vi valgte å roe litt ned, gjøre nye vurderinger og komme tilbake med nye søk i dag. Dette var grunnen til oppholdet, sier politiets innsatsleder.

Han sier at politiet dessuten konkluderte nokså raskt med at Elzbieta Parsza ikke kunne ha blitt liggende på land siden dalføret ovenfor fossen er relativt oversiktlig, og et område som både politi og redningsmannskap kjenner godt fra tidligere aksjoner.

– Vi mente tidlig at hun må ligge skjult et sted under vann, enten i fossen eller i elva på oppsiden. Det er flere steder vi har måttet vente med å gjøre søk til vannføringen nå er mindre, legger han til.

Skulle ha vært med

Politiet har de siste årene gjennomført flere søk ved Månafossen etter personer som har valgt å avslutte livet sitt der.

For Arthur Parsza er det helt utenkelig at kona skulle ha tatt sitt eget liv.

– Elzbieta var en livsglad kvinne som elsket fjellet. Hun sa at Norge og norske fjell var livet hennes, sier han.

Paret kom nylig hjem fra en kjøretur til Nord-Norge hvor de var på mange fjellturer.

– Hun ville ha meg med til Månafossen, men jeg var for sliten denne lørdagen. Da jeg ikke hørte noe fra henne seint på kvelden, pakket jeg sekken og dro til Frafjord. Deretter har jeg vært der hver dag og lett, sier en nedbrutt ektemann.