Normal

Mener politiet har diskriminert tsjetsjenere i drapssak

Tsjetsjeneren som har innrømt å ha knivstukket og drept en 19 år gammel kurdisk mann på Dale mottakssenter i februar mener han, og andre tsjetsjenere, blir uglesett av politiet. Advokat Arvid Sjødin er enig.

Arvid Sjødin

Arvid Sjødin forsvarer en av tsjetsjenerne som er siktet for medvirkning til drapet på Dale asylmottak i februar.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Etter å ha vært varetektsfengslet i rundt to måneder, innrømte den unge mannen at det var han som knivstakk den 19 år gamle iraneren om kvelden den 15. februar. Totalt ti personer, alle tsjetsjenere, har sittet i varetekt i saken. Nå er det to igjen.

– En utilsiktet episode

Kjersti Jæger

Kjersti Jæger forsvarer den unge tsjetsjenske mannen som har innrømmet knivstikkingen på Dale mottakssenter.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Det har vært spekulert i om drapet var et resultat av et planlagt oppgjør mellom kurdere og tsjetsjenere, men det avviser den siktede gjennom sin forsvarer Kjersti Jæger.

– Det er en kveld som han selvfølgelig skulle ha sett helt annerledes. Det var et utilsiktet episode som fikk et fatalt utfall, som har selvfølgelig er dypt ulykkelig for, sier

Når NRK treffer Kjersti Jæger, har hun møtt klienten sin dagen før. Mannen er i begynnelsen av 20-åra, og fra Tsjetsjenia. Han har bodd i Norge i flere år, og gikk på videregående skole inntil han ble satt i varetekt. Han bor i distriktet sammen med familien sin.

– Føler seg uglesett

I mars, etter flere uker, ble mannen slutt arrestert. Det tok enda lenger tid, til mai, før han valgte å fortelle politiet om sin egen rolle. Både før og etter drapet mener han at tsjetsjenere har blitt utsatt for unødvendig og urettferdig kritikk.

– Han følte at han ble uglesett. Han føler det blir skapt et bilde av tsjetsjenere som et aggressivt folkeslag, sier hun.

Sannheten er mye mer nyansert enn som så. De fleste tsjetsjenere er integrert, går på skole, er i jobb og har venner blant nordmenn, kurdere og andre folkeslag, legger hun til.

– Kun fengslet på grunn av etnisitet

Advokat Arvid Sjødin, som forvarer en av de andre tsjetsjenerne som er sikta i saken, er enig i det. Han mener dessuten at politiet, på grunn av dette, har unnlatt å etterforske enkelte opplysninger i saken. Den drepte var en kurder fra Iran, og til stede på Dale var også flere kurdere med våpen, ifølge Sjødin.

– Det fremgår at det også er flere kurdere som har hatt med kniver på stedet, men det er ingen av dem som er fengslet, sier Sjødin.

Da tsjetsjenerne etter tur ble siktet og varetektsfengslet i saken, ble de trukket inn kun fordi de er tsjetsjenere, mener advokaten.

– Det er fordi de var tilstede der handlingen skjedde. I seg selv er ikke det tilstrekkelig for å bli fengslet, sier Sjødin.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dale mottakssenter, asylmottak

Den 15. februar ble en 19 år gammel iransk mann knivstukket på Dale asylmottak i Sandnes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Drapet var ikke planlagt

Kjersti Jægers vil ikke gå nærmere inn på hva klienten hennes har forklart politiet om det som skjedde, men han er helt klar på at det har blitt gitt et galt bilde av hva som skjedde før drapet på Dale 15. februar.

– Det har ikke vært noen konflikt mellom kurdere og tsjetsjenere, og handlingen var ikke planlagt, sier Jæger.

– Det har blitt skapt et bilde av at det har vært en konflikt mellom kurdere og tsjetsjenere. Det er ikke tilfellet. Det er et mye mer nyanset bilde enn det som har kommet frem i media, legger hun til.

Politiet: – Vi etterstreber en lik behandling av aller folkegrupper

– Vi kan ikke kommentere etterforskning som ennå pågår med full tyngde. Dette er konkrete beskyldninger som jeg ikke kan gå inn på på nåværende tidspunkt, sier politijurist i Dale-saken, Øyvind Haukland.

– Det jeg kan si på generelt grunnlag er at dette har vært en vanskelig og utfordrende etterforskning på grunn av språk og kulturforskjeller, og det har blitt gjort mye godt politiarbeid, legger han til.

Han mener ikke politiet har diskriminert tsjetsjenere i denne saken.

– Slik jeg vurderer det etterstreber politiet en lik behandling av alle folkegrupper, sier Haukland.