Elbil-gründer mener oljetiden snart er slutt

Elon Musk, mannen bak elbilen Tesla, mener oljebransjen snart er historie. Industritopp og oljeanalytiker bekrefter at markedet vrir seg mot andre energiformer.

Elon Musk på ONS

Grunnlegger av elbilselskapet Tesla, Elon Musk, talte for fullsatt sal på oljemessen i Stavanger i dag.

Oljebransjen feirer seg selv på oljemessen ONS i Stavanger. Budskapet er at det er endring på gang, men at olje og gass vil være viktig i mange tiår til.

Men en av gjestene, Elon Tusk, mannen bak elbil-selskapet Tesla, mener solenergi vil ta over raskt. Han hevder all energiproduksjon over hele verden vil bli erstattet med solenergi, og det mener han folkene i oljebransjen er klar over.

– Folk tenker kortsiktig

– Folk i oljebransjen tenker kortsiktig, på seg selv og på sin karriere. De føler ikke de trenger å bekymre seg riktig ennå, sier Musk.

Bilene hans er en liten del av endringen Musk mener kommer, ikke fordi de kan være med på å begrense C02-utslippene, men fordi alternativet er i ferd med å bli for dyrt.

– For dyrt å ta opp olje

– Et av de store temaene på konferansen er hvor dyrt det er i ferd med å bli å ta opp olje, så selv om prisen er 100 dollar fatet, så koster det snart 100 dollar å hente opp et fat olje. For den lett tilgjengelige oljen er allerede tatt opp, sier han.

Musk får langt på vei større fra industrimannen og investor Jens Ulltveit-Moe. Også han mener at oljen er i ferd med å bli så dyr at den blir utkonkurrert av andre energiformer, som vind- og solkraft.

Feltene i Barentshavet vil ikke bli bygget ut, mener Ulltveit-Moe.

– Ikke av moralske grunner, men av rene kostnadsgrunner. Det blir for dyrt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Toppsjefer på ONS

Hør hva Helge Lund mener om oljebransjens framtid.

Ulltveit-Moe presenterte tallenes tale for bransjefolkene på oljemessen i Stavanger. I salen satt oljeprisanalytiker, Thina Saltvedt.

– Det som skjer nå, er at oljeprisen er veldig høy i forhold til andre energikilder, slik at man etter hvert bytter, sier hun til NRK etter foredraget.

Lund ser for seg flere tiår til

De store oljeselskapene er altså under press, både på grunn av klima og økonomi. Det viser også igjen på oljemessen i Stavanger: grønn- og fornybar energi er tydelig til stede i standområdene.

Dette til tross: Statoil-sjef Helge Lund ser for seg flere tiår med oljeindustri ennå:

– Dette er en industri med enormt mye innovasjon, teknologi og fremtidsperspektiv. En av de tingen vi skal snakke med Kronprinsen om her i dag, er Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, som har et 50 til 60 års verdiskapningsperspektiv, sier Lund til NRK.

– Slutt tenk som oljeselskap

Tesla-gründer Elin Musk blir godt tatt imot på oljemessen i Stavanger, til tross for sine dommedagsprofetier. Han talte for fullsatt sal og til stormende jubel. Dessuten gir Musk råd til Statoil og de andre oljeselskapene:

– De må slutte å tenke på seg selv som oljeselskaper, men heller som energiselskaper. For verden vil alltid trenge energi, anbefaler Musk.