Hopp til innhold

Mener oljelønna har gjort oss arrogante

Oljekrisa bør brukes til å justere ned lønningene, mener Chul Christian Aamodt.

Porche

Ei Porsche på Nord-Europas mest eksklusive Porsche-senter – som ligger i Stavanger. Det sies at Stavanger-området har høy tetthet av diverse dyre bilmerker, og at oljelønningene er hovedforklaringa.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

«Vi som jobber i olja har tjent altfor mye altfor lenge», skreiv Chul Christian Aamodt på nettstedet han sjøl har starta, EnerWE, søndag. I forkant fikk han telefoner fra personer som advarte ham mot å publisere kritikk mot høye oljelønninger.

Chul Christian Aamodt

Chul Christian Aamodt.

Foto: EnerWE.no

Advarslene kom etter at han lufta problemstillinga med kontakter på nettsamfunnet LinkedIn.

– Det var vennligsinnet, og ment som gode råd, men de mente at jeg kom til å miste lesere hvis vi skreiv at man tjente for godt i oljebransjen, sier Aamodt til NRK.

– Kjøper seg ut av dugnad

I innlegget tar han til orde for å bruke oljekrisa Norge nå er inne i, til noe positivt. Nemlig å justere ned det han mener er lønninger som har gått helt av skaftet.

– Jeg jobba i oljebransjen i 12–13 år, og var med på en enorm opptur. Vi tjente altfor mye, og utvikla en arroganse overfor dem som ikke tjener like mye, hevder han.

– Før oljekrisa kunne man kjøpe alt man hadde lyst på, ikke bare det man trengte. Folk betalte seg ut av dugnader i barnehagen, sier Aamodt.

«Får ny iPad hver gang skjermen knuser»

I innlegget videreformidler Aamodt følgende påstander fra en kamerat som bor i Rogaland og jobber som lærer: «Oljebarna drar til Syden to ganger i året, de får ny iPad hver gang skjermen knuser, og de synes det er helt naturlig at familien har vaskehjelp. (...) Oljeforeldrene synes også at det er bra at vaskehjelpen litt tilfeldig er moren til en av guttene i parallellklassen, for da vet de at hun ikke stjeler fra dem.»

– Det blir en ovenfra og ned-holdning fra dem som har tjent veldig mye penger i oljebransjen, mener han.

Over én million i snitt allerede i 2011

Aamodt mener at hovedårsaken til lønningene, som allerede i 2011 passerte en million i deler av bransjen, er at en i oljebransjen hele tida har sammenligna seg med dem som tjener litt mer.

– Det en usunn spiral som er vanskelig, hvis ikke umulig, å komme seg ut av. Men når det er tøffe tider, kan vi ta en pust i bakken og tenke gjennom om vi skal justere de materielle behovene våre, sier han.

– Oljekrisa er ikke bra i seg sjøl

Hittil i år har Nav mottatt varsler om permitteringer og oppsigelser for 13.600 personer i oljeindustrien. Aamodt presiserer at han krisa er dramatisk for alle som har mista jobben, og at han håper at det snur.

– Oljekrisa er ikke bra i seg sjøl, men den kan få oss til å tenke oss om, sier han.