– Fotball-Norge ødelegger mange talenter

Når man topper lagene for tidlig avviser man de som slår gjennom i ungdomsårene, mener mangeårig fotballtrener, Kjell Inge Bråtveit.

Statoil Talentleir 2014

Denne uken er landets beste 14-åringer samlet til Statoils talentleir i Stavanger. Men slik topping kan ødelegge for mange, mener fotballtrener Kjell Inge Bråtveit.

Foto: Heidi Austigard Østerhus

Randaberg - Os 190708

Kjell Inge Bråtveit går hardt ut mot toppingen som skjer i barnefotballen.

Foto: Ståle Frafjord/NRK

– Det er litt for mange som er nokså ensporet når det gjelder topping av lag, og gjør det altfor tidlig. De tar dundrende feil. Det viktigste vi gjør er å gi et godt tilbud til alle, sier Kjell Inge Bråtveit.

Han har 26 års erfaring som fotballtrener, blant annet som hovedtrener i FK Haugesund. I dag er han ungdomstrener i Djerv og mener norske trenere topper laga for tidlig. Og konsekvensen: Norge går glipp av mange fotballtalent.

Mange «late bloomers»

Nå er det 16 år siden det norske landslaget var med i et fotball-VM.

– I Norge har vi ikke så mange innbyggere og vi må ta vare på alle for å få fram de som utvikler seg seint. Det er mange «late bloomers» i fotballen.

– Bare på Haugalandet kan vi vise til mange eksempler, for eksempel Mikael Haukås og Alexander Søderlund, som ikke var noen barnestjerner. De hadde hjerte for å bli gode, fikk et godt tilbud hele veien og slo igjennom seinere. Slike spillere har ikke vi i Norge råd til å kvitte oss med via en seleksjon fra de er 11 – 12 år. Det handler om å gi alle et tilbud, sier Bråtveit.

Brede Hangeland

Brede Hangeland har regien på toppsamlingen i Stavanger.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Landslag for 14-åringer?

Håkon Grøttland

Håkon Grøttland, spillerutviklingssjef i Norges Fotballforbund.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Denne uken arrangeres Statoils Talentleir i Stavanger. Landslagskaptein Brede Hangeland står i spissen for å inspirere og trene 44 av Norges største fotballtalenter; 22 gutter og 22 jenter.

Med på leiren er også spillerutviklingssjefen i Norges Fotballforbund. Han mener forbundet ikke legger opp til topping i for ung alder.

– Jeg føler vi ivaretar begge. Det er et tilbud til alle, og vi må også ha et tilbud til de beste. Det har vi med vår modell, sier Håkon Grøttland.

Talentleiren er det nærmeste man kommer en landslagssamling for 14-åringer i Norge.

– Det er flere nasjoner som har begynt med landslag allerede fra 14-årsalderen. Det spørs om vi skal dra det så langt, men nå har vi i hvert fall den første nasjonale samlingen for talenter i 14-årsalderen, sier han.

«Flest mulig – lengst mulig»

Hallgeir Klink Pedersen

Hallgeir «Klink» Pedersen.

Foto: Magnus Stokka / NRK

I Ålgård Fotballklubb trener alle 13-årslagene samtidig for å holde på spillerne lengst mulig. Hallgeir «Klink» Pedersen har jobbet i klubben i over 40 år, og setter stor pris både på dem som spiller for å bli best og på dem som er på trening for å ha det sosialt.

– Jeg er litt usikker på om topping er det riktige virkemiddelet. Det må være en differensiering og et godt tilbud til de som har spesielle ferdigheter, men vi må ikke glemme de som ikke har det. Det er viktig, sier han.

– Vi følger forbundets regel: «Flest mulig – lengst mulig». Det gir det beste resultatet, sier Pedersen.

Statoils talentleir i Stavanger

Landets beste 14-åringer er samlet i Stavanger denne uka.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Flere nyheter fra Rogaland