Hopp til innhold

Mener Hertervigs landskap blir ødelagt for alltid

Ordføreren og museumsfolk mener den planlagte vindparken i Tysvær vil ødelegge for turismen. De vil ikke ha 11 vindmøller i landskapet som Lars Hertervig malte på 1800-tallet.

Kårstø

De 11 vindturbinene skal etter planen settes opp på fjelltoppene et stykke bak gassterminalen Kårstø i Tysvær. Lars Hertervigs fødested Borgøy ligger rundt odden og inn i fjorden.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det er rett og slett det man kaller stor kunst.

Kurator Inger Margrethe Lund Gudmundson ved Stavanger kunstmuseum står foran Lars Hertervigs maleri «Borgøya» fra 1867.

«Borgøya» regnes som et hovedverk i norsk kunsthistorie, og i likhet med flere av Hertervigs malerier har bildet motiv fra Hervik i Tysvær der han vokste opp.

Og der skal det nå skal bygges 11 vindturbiner på Gudbrandsfjellet. Stedet ligger noen kilometer sørvest fra Borgøy – selve motivet i det berømte maleriet.

«Borgøya»

«Borgøya» ble malt av Lars Hertervig i 1867. Bildet forestiller Borgøy i Tysvær hvor Hertervig ble født og vokste opp.

– Alle turister ønsker seg til landskapene man kan se på velkjente, internasjonale malerier. Kommer man til Hertervig og Borgøy-området og ser en stor vindmøllepark som troner over det hele, blir det feil, sier Mads Ramstad, direktør i Haugalandmuseet.

– Monstermaster

I en høringsuttalelse til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fraråder museet sterkt en utbygging av Tysvær vindpark. Utbyggerne har fått konsesjon for flere år siden, men har søkt om endringer. Dette er nå til behandling i NVE.

– Storaknuten som ruver i maleriet til Hertervig, er 292 meter høy. Og Gudbrandsfjellet, som man nå søker å bygge på, er også 292 meter. Så det blir altså oppå der at man får disse monstermastene, sier han.

Også Stavanger kunstmuseum har protestert på planene – og et enstemmig kommunestyre i Tysvær.

– Når det gjelder turismen, så har vi store planer om å løfte Lars Hertervig fram enda mer enn vi gjør. Og de kunstnerne jeg har hatt møte med og snakket med, sier at dersom Tysvær vindpark kommer, så har vi ødelagt Lars Hertervigs uttrykk for alltid, sier ordfører Sigmund Lier.

Inger Margrethe Lund Gudmundson

Kurator Inger Margrethe Lund Gudmundson ved Stavanger kunstmuseum foran Lars Hertervigs «Borgøya».

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Ordføreren bekymrer seg også for et annet vindkraftprosjekt i kommunen. Gismarvik vindpark skal ha tre 210 meter høye turbiner. Disse skal ligge ved Nordvegen Historiesenter og Norges eldste kongssete.

Ordføreren har tidligere sagt at han vil lenke seg fast til vindturbinene hvis det blir nødvendig for å stoppe de to vindparkene.

– Vil redusere inngrepet

Mer enn 100 år etter hans død spiller altså Lars Hertervigs melankolske malerier om menneske og natur en rolle i debatten om hva vi i dag skal tillate oss å gjøre i naturen.

– Det var jo kunstnerne som først tråkket opp disse løypene og turområdene, sier kurator Lund Gudmundson.

Daglig leder i Tysvær vindpark AS, Tomas Tuominen, sier de jobber for å redusere naturinngrepet mest mulig.

– Blant annet reduserer vi antallet turbiner fra 13 til 11. Utbygging av vindkraft bidrar til å redusere forbruket av fossil energi. I tillegg vil kommunen få økte inntekter fra vindparken, og kraftproduksjonen bidrar til å styrke nåværende og fremtidige arbeidsplasser i regionen, sier han.

NVE sier til NRK at alle høringsuttalelser blir tatt med i totalvurderingen, men at de ikke vil kommentere saken ut over det.

Flere nyheter fra Rogaland