Mener denne pluggen kan spare oss for milliarder

De ti neste åra skal 3000 oljebrønner plugges igjen på norsk sokkel. Det koster 1000 milliarder, men Inge Brigt Aarbakke mener denne dingsen kan spare inn halvparten.

Inge Brigt Aarbakke

Inge Brigt Aarbakke, konsernsjef i industribedriften Aarbakke AS på Bryne, med modellen han mener kan spare oss for store kostnader når 3000 oljebrønner skal stenges.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det er enorme kostnader å spare, sier Inge Brigt Aarbakke, konsernsjef i industribedriften Aarbakke AS på Bryne.

I hendene holder han en oljebrønnplugg i flere deler. Den er ennå bare på modellstadiet, men utviklingsarbeidet har allerede kosta flere titalls millioner. Det er imidlertid småpenger hvis den kan spare Norge for så mye som Aarbakke mener.

De neste ti åra skal 3000 oljebrønner på norsk sokkel plugges igjen. Arbeidet kan koste norske skattebetalere 1000 milliarder kroner (altså 1000.000.000.000 kroner).

35 dager med egen rigg

For å tette oljebrønner tar tid, og koster mye penger. NRK har tidligere fortalt at en såkalt «permanent plugging» av en brønn tar 35 dager og krever en egen rigg.

Inge Brigt Aarbakke

Pluggen er først og fremst kostnadsbesparende fordi rør og annet utstyr kan bli liggende igjen under bakken, ifølge Inge Brigt Aarbakke.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Aarbakkes plugg kan tette brønner raskere og billigere enn dagens løsninger, mener konsernsjefen. Forklaringa er at rør og annet utstyr blir liggende igjen under bakken.

– Når du forlater en brønn for godt, er det en enorm fordel å slippe å ta den opp. Bare la den bli der det er, og slippe å tenke på det radioaktive, sier han.

Energiforsker: – Mange posisjonerer seg nå

Sigmund Stokka, leder for energi ved Iris (International Research Institute of Stavanger), mener jærbedriften absolutt er inne på noe.

– Med tradisjonell teknologi er plugging av oljebrønner både dyrt og arbeidskrevende. Vi er i en tidlig fase, og det kommer til å bli mer og mer av dette framover, sier han.

Forskeren har tro på at oppgaven kan sysselsette mange, men at Aarbakke kan komme til å få mange konkurrenter.

– Både store og små leverandører posisjonerer seg nå for å få en del av oppgavene, sier han.

Oljegründeren ser at det er «mange på ballen». Derfor vil han ha hjelp til å få pluggteknologien ut i verden. Det vil si ned på havbunnen.

Terje Søviknes (t.h.) og Inge Brigt Aarbakke (med ryggen til)

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) besøkte Aarbakke AS på Bryne onsdag.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Håper på offentlig støtte

– Vi har brukt flere titalls millioner, og ønsker å fullføre sammen med andre. Da er staten en viktig bidragsyter, tror vi, sier han – tilfeldigvis den dagen olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) er på besøk hos bedriften på Bryne.

Ministeren blar ikke opp konkrete summer, men lover at staten skal bidra.

– I Norge har vi hatt spleiselag på forskning og utvikling i alle år. Spørsmålet er bare hvordan ordningene skal innrettes. Det må komme noe fra industrien, og noe fra det offentlige, sier Søviknes.