– Misbruker guden vår for å selge øl

Hinduer raser mot Berentsens bryggeri og krever at de endrer etiketten på sin «Bombay IPA». Upassende kobling mellom guddom og alkohol, sier talsmann.

Bombay IPA

Elefanten på etiketten fra Berentsens bryggeri ligner for mye på Ganesha, mener flere hinduistiske trossamfunn.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Rajan Zed

Rajan Zed, president i Universal Society of Hinduism.

Foto: Wikimedia Commons

Ganesha skal tilbes i templer, ikke brukes til å selge øl. Å koble en guddom til alkohol er veldig respektløst, skriver Rajan Zed, president i Universal Society of Hinduism i en pressemelding.

Fra kontoret sitt i Nevada, USA ber han, på vegne av verdens hinduer, Berentsens bryggeri i Egersund om å slutte å bruke den hinduistiske guden Ganesha på etiketten sin. Han kaller det høyst upassende.

Berentsen avviser endring: – Tegnet på frihånd

Ifølge Aftenbladet, som omtalte saken først, har bryggeriet i Eigersund har blitt kontaktet av flere hinduistiske samfunn i Norge. De svarer dem at det er en tilfeldig elefant på etiketten.

– Vi tar dette med ro. Det er ikke på noe som helst vis lagt opp til å etterligne guden det er snakk om. Vi har tegnet den på frihånd. Den inneholder et elefanthode, og ferdig med det, sier daglig leder Harald Berentsen til NRK.

Bombay IPA og Ganesha

Bombay IPA og den hinduistiske guden Ganesha.

Foto: Joakim Miøen / NRK

Flere hinduistiske organisasjoner ønsker en endring. Er det noe dere kommer til å imøtekomme?

Harald Berentsen

Harald Berentsen, daglig leder ved Berentsens bryggeri.

Foto: Joakim Miøen / NRK

– Nei, det kan jeg ikke si at vi kommer til å gjøre. Vi er trygge på at vi ligger såpass langt unna denne gudens identitet, og syns det blir lit feil å etterkomme. Jeg har stor respekt for mange religioner, men i dette tilfellet vil det ikke bli gjort noe nå i første omgang. Den må i så fall være som en naturlig modernisering av etiketten på sikt, svarer han.

– Ikke bare en elefant

– Etiketten på ølflasken viser guden Ganesha, og det er problematisk. Berentsen kan ikke ha bilde av guden på sin etikett, sier Srinivas Konduri i den hinduistiske organisasjonen Devalayam i Stavanger.

Han avviser at dette er en elefant som bryggeriet kan ha tegnet på frihånd.

– Hvis det bare hadde vært en elefant hadde det vært helt i orden. Det finnes mange etiketter og logoer i India med elefanter uten at det er noe problem. Men de bruker ikke bilder av Ganesha, sier han.

Flere tilfeller verden rundt

Dette er ikke en isolert hendelse. Det belgiske bryggeriet The Musketeers opplevde de samme protestene da de plasserte et bilde av Ganesha på en etikett, skrev Brussels Times. Og samme historie hos Brookvale Union brewery i Sydney, skrev asiancorrespondent.com.

Bryggeriet Amparo i San Paolo, Brasil, tok øl med Ganesha og Vishnu på etiketten av markedet etter klager fra flere hinduistiske miljøer, meldte India Post.