Hopp til innhold

Mener bønder ikke både kan snakke varmt om jordvern, og samtidig selge jorda si

Bønder vil ha jordvern av kommunen, men selger jorda gjennom opsjonsavtaler til utbyggere

Olaug Vervik Bollestad

Olaug vervik Bollestad mener bønder som både vil ha jordvern og penger for tomtene sine taler med to tunger.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Vi er strenge med å legge ut områder fordi vi ikke skal ta av dyrka mark, men når utbyggere da i tillegg har sikret seg opsjonsavtaler med bønder som har eiendom nærliggende til eksisterende byggefelt så blir det drivende på prisen, sier avtroppende Gjesdal-ordfører Olaug Bollestad.

Hun mener det er vanskelig å skulle skaffe boliger til unge og vanskeligstilte når kommunen ikke kan kjøpe tomter til selvkostpris, men må konkurrere med utbyggere som har skaffet seg opsjon på områder for lenge siden.

– Ser sitt snitt til å tjene penger

Flere av utbyggerne har egne folk som reiser rundt og snakker med bønder i området om jorda de eier. Jord som Bondelaget mener det ikke skal være snakk om å bygge ut, men noen lar seg friste.

– Det er viktig for oss å bevare mest mulig dyrka jord, og i prinsippet skal ikke dyrke jord være interessant å bygge ut. Men det er klart at det her er noen som ser sitt snitt til å tjene penger, og det liker vi lite, sier nestleder Kjell Andreas Heskestad i Rogaland Bondelag.

Og det er noe Bollestad selv har tatt opp med bøndene.

Jeg har selv stått i bondelaget og sagt at de snakker med to tunger. De snakker både om å ta vare på dyrka mark, men da sier jeg tilbake at de må være uavhengig av de kronene de får i opsjonsavtaler hvis de mener at det er viktig med jordvern, sier Bollestad.

Mener du utbyggerne melker markedet?

– Ja, på ene sida holder de en hånd over området, og på den andre siden ber de oss regulere, sier Bollestad.

Helt uenig

Hun er redd denne dynamikken mellom bønder, kommune og utbyggere ikke fungerer optimalt, og at man kan ende opp med et klassedelt samfunn.

– Det er jeg grunnleggende uenig i, sier Egil Skjæveland som jobber med å lage opsjonsavtalene med bøndene i østerhus.

Han mener måten det gjøres på er som i all annen konkurranse, og at det er raskere og gjøre det på denmåten.

– Ville dere helst sett at dere fikk tomter via kommunen, eller er det optimalt slik det skjer nå?

– Jeg vil nok si at det er optimalt sånn som det gjøres nå, det går raskere på denne måten. Hadde vi fått raskere behandling når vi skal bygge, uten skjær i sjøen, så kunne vi nok gjort det annerledes, sier Skjæveland.

Og han legger til;

– Om det er prisdrivende sånn det gjøres nå er vanskelig å si, men det som virkelig driver prisene er at alt tar så lang tid, avslutter han.

Egil Skjæveland

Egil Skjæveland og Cato Østerhus i østerhus-gruppen ser på tomtekart.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK