Ada Sigfrid Andreassen.
Foto: Eirik Gjesdal / NRK– I og med at det var en debatt om publiseringen av navnene, hadde jeg lyst til å snakke med noen av dem som opplevde krigen, sier NRK-journalist Eirik Gjesdal.
I slutten av oktober kom boka «Nådeløse nordmenn – Statspolitiet» ut. I boka navngis alle nordmenn som jobbet i statspolitiet, og den skapte debatt etterpå.
Gjesdal har laget to TV-innslag i kjølvannet av publiseringen. Det første gikk i NRK Rogalands 18.40-sending tirsdag kveld, det andre går onsdag.
Statspolitiets hovedkvarter – er nå omsorgsboliger
I tirsdagens innslag snakker han med Ada Sigfrid Andreassen fra Stavanger, som under krigen ble arrestert og sendt til Grini.
Der statspolitiet i Stavanger hadde sitt hovedkvarter under krigen, ligger i dag Solvang omsorgsboliger. En av beboerne var i avhør hos nettopp statspolitiet på 40-tallet.
Beboerne på Solvang vil lukke boka og glemme nå. Holdningen preger de fleste Gjesdal har vært i kontakt med.
– En generasjon som helst vil glemme
– Det viste seg å være vanskelig. Bortimot umulig. Ingen har lyst til å si noe. Skammen er for stor, redselen er for stor, sier han.
– De som opplevde krigen, er en generasjon som helst ikke vil snakke om det. De vil helst glemme, sier han.
Via historikere, talspersoner og forfattere har Gjesdal vært i kontakt med svært mange etterkommere av NS-medlemmer og statspolitiansatte, men møtt en mur av taushet.
I innslaget som skal gå onsdag har han imidlertid intervjuet en av de få som vil fortelle. Kjersti Hunshamar fant ut om farens nazifortid da hun var ni år gammel – men konfronterte ham aldri med det hun fikk vite. (Se trailer under).
VIDEO: Se innslaget om Kjersti Hunshamar i NRK Rogalands 18.40-sending onsdag.