Meling tror ikke Krekar får rettferdig behandling i Justisdepartementet

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling mener at både Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og sivile søksmål mot utvisningsvedtak, kan stanse utvisning til Italia.

Brynjar Meling og mulla Krekar

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling mener at både Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og sivile søksmål mot utvisningsvedtak fra norske myndigheter kan stanse utvisning til Italia.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Først og fremst vil vi klage saken inn til justisdepartementet, slik vi må gjøre. Tingretten har jo bare sagt at Krekar kan utvises, men departementet må avgjøre om han skal utvises.

Det sier Krekars advokat Brynjar Meling til NRK. Han tror ikke klienten hans vil få rettferdig behandling i Justisdepartementet.

Les også: pågrepet mulla Krekar.

Les også: Hemmelig arkiv avslører: Norsk Frp-statssekretær i Krekar-møte i Italia

– Det er klart det er en bekymring for meg som forsvarsadvokat å overlate mulla Krekar i hendene på et departement som er ledet av en person som er med i et parti der lederen er villig til å bryte menneskerettighetene for å få Krekar ut av landet, sier Meling.

Pågrepet

PST har onsdag formiddag pågrepet mulla Krekar.

– Formålet med pågripelsen er å sikre utlevering, og den ble utført blant annet på grunn av unndragelsesfare. Han vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling i morgen, sier seniorrådgiver Martin Bernsen til NRK.

Mulla Krekar

Advokatene til mulla Krekar er bekymret for at han må overlate klientren i hendene på Justisdepartementet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Italiensk politi har siktet mulla Krekar for å ha planlagt terror og begjærte ham utlevert i november i fjor. I juni i år fattet Oslo tingrett en kjennelse om at Najmuddin Faraj Ahmad (60), bedre kjent som mulla Krekar, kunne utleveres til Italia for å bli straffeforfulgt der.

Les også:

Denne kjennelsen ble 21. oktober støttet av lagmannsretten og kjennelsen ble anket på stedet til høyesterett.

Strasbourg

Advokaten mener at et eventuelt vedtak om utvisning kan bringes inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Han mener dessuten at Krekar ikke kan sendes ut av Norge før den treukers klagefristen på vedtaket er utløpt.

Les også: Meling krever full Krekar-runde etter nye avsløringer

Les også: Jus-professor om Krekar-møte: – Hører ikke hjemme i en rettsstat

– Vi vil ha garantier for at han ikke kan det Slik at vi eventuelt, hvis vi mener vi har muligheten til det, kan iverksette nødvendige tiltak for å stanse dette, sier Meling.

Sivilt søksmål

Krekars advokat varsler at han vil prøve om det er grunnlag for å gå til sivilit søksmål for å stanse utvisningen. Han viser til at tingretten og domstolssystemet så langt bare har vedtatt at Krekar kan utvises.

– Dersom det kommer et vedtak om at han skal utvises, så er det et spørsmål om det er et forvaltningsvedtak som vi kan bringe inn for retten. Vi mener at det er det, og vil prøve det. Så får vi se om regjeringsadvokaten vil få avvist det søksmålet, sier Meling.