Flere kunstnere protesterer etter kunstsalget

Bråket i kunstmiljøet fortsetter etter at Barbara Hepworth-skulpturen ble solgt i går kveld.

Hepworth-sokkel

I april fjernet Kunsthall Stavanger Barbra Hepworth-skulpturen «Figure for Landscape» fra foreningens tomt i Madlaveien.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Jeg kan ikke være med i forening som ikke har gjort noe som helst for å forsvare Barbara Hepworth sin skulptur. Jeg har derfor meldt meg ut av det lokale kunstnerforbundet, Bildende Kunstneres Forening i Rogaland (BKFR) i dag, sier kunstneren Marit Aanestad til NRK.

Da det i april ble klart at Kunsthall Stavanger fjernet sin Barbara Hepworth-skulptur fra Madlaveien for å selge den, var det mange i kunstnermiljøet som protesterte.

Protestene har på ingen måte stilnet etter at Hepworth-skulpturen «Figure for Landscape» ble solgt til 43 millioner kroner på auksjon i London i går kveld.

– Det kan ikke bygges en forening på å spise av tidligere kunst og verdier som er skapt av andre. Jeg kommer nok ikke til å bruke Kunsthall Stavanger mer, for det vil minne meg om det brutale salget, sier Aanestad.

Håper på ro i rekkene

Stavanger Kunsthall, som solgte skulpturen for å få inn penger til å redde den videre driften av foreningen, vil få 38 millioner kroner av salget i London i går kveld.

– Alternativet til å ikke selge skulpturen, var å legge ned hele driften. Det er jeg nå glad for at vi slipper, sier daglig leder og kurator i Kunsthall Stavanger, Hanne Mugaas, til NRK.

Hun håper nå på ro i rekkene, og at kunstmiljøet i byen kan se framover.

– Nå har vi fått inn penger som gjør at vi kan planlegge og produsere utstillinger på et bra nivå i tida som kommer, sier Mugaas.

Men uroen fortsetter, og i tillegg til Marit Aanestad, meldte også kunstner Tove Sundt-Hansen seg ut av kunstnerforbundet BKFR i dag. Det samme gjorde kunstnerne Else Leirvik og Natasja Askelund i helgen.

– Jeg tror salget har skapt dype sår i kunstmiljøet i Stavanger, sier Askelund til NRK i dag.

Kunsthall Stavanger ser framover

Susanne Christensen, som er leder i BKFR, sier til NRK at hun ikke har ytterligere kommentarer ut over det styret har sagt tidligere. Sist helg uttalte styret at det er en tragedie at Kunsthall Stavanger ser seg nødt til å selge skulpturen, men at BKFR likevel er opptatt av å vise sin støtte til Kunsthallen.

Kunsthall Stavanger sitt årsbudsjett for 2014 viser at foreningen opererer med 3,5 millioner kroner i inntekter. 1,4 millioner kroner av pengene er tatt fra det som betegnes som et Hepworth-fond. Styret regner ellers med å bruke 500.000 kroner fra skulptursalget til vedlikehold i år. Dessuten er en assistentstilling knyttet opp mot salget.

– Nå skal styret i Kunsthall Stavanger lage en forvaltningsplan for de 38 millioner kronene de får fra auksjonen i London, sier styreleder Eirik Moe.

I dag forberedte Hanne Mugaas og kunstneren Nicolas Party neste ukes utstilling.

– Han lager kunstverk basert på Lars Hertervigs sine malerier, og det tar jo i bruk historien til kunstforeningen og bygget vårt, sier Mugaas.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

– I løpet av juli skal vi ha flere arrangement i Kunsthall Stavanger, sier Mugaas.

På høstens program står blant annet en utstilling med utflyttet stavangerkunstner Torbjørn Rødland, og neste år feires kunstforeningens 150-årsjubileum. En lokal utstiller står på programmet, men navnet er foreløpig hemmelig.