NRK Meny
Normal

– En urettferdighet som må rettes opp

Meklingen i industrien fortsetter, og mange følger spent med. 3643 ansatte i Rogaland kan bli tatt ut i streik i dag. Partene krangler om friuker etter offshorejobb, pensjon og kjøpekraft.

Streikefare Fellesforbundet og NHO

Fellesforbundet informerer om streikefaren på heliporten på Sola.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Norsk Industri og fagforbundene Fellesforbundet (LO) og Parat (YS) er først ut i årets lønnsoppgjør. Hvis det blir streik legger 11 000 kvinner og menn ned arbeidet onsdag, mens ytterligere 6 000 kan bli tatt ut lørdag.

Oppgjøret i industrien følges med stor interesse fordi det setter standarden for andre tariffoppgjør som kommer på rekke og rad utover våren. Det er derfor det kalles frontfaget.

Da meklingsfristen i industrien løp ut midnatt, var Fellesforbundet og Norsk Industri ikke blitt enige. Det er fremdeles fare for storstreik.

– Vi er fremdeles i samtaler med motparten, og så lenge du er det er det alltid et håp om å komme frem til et forslag til løsning som skal sendes ut til uravstamning hos våre medlemmer, sier distriktssekretær Morten Larsen i Fellesforbundet.

Fellesforbundet i Stavanger var i dag på helikopterterminalen på Sola for å informera oljerarbeidarar om ein eventuell streik.

VIDEO: Fellesforbundet delte ut flygeblader med informasjon om streik i morges.

Odd-Inge Godhavn

Odd-Inge Godhavn, leder i Fellesforbundet i Stavanger.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Forskjellsbehandling offshore

Ved meklingsbrudd tas 11.330 ansatte ut i streik. 3643 av disse er knyttet til bedrifter i Rogaland. Odd-Inge Godhavn, leder i Fellesforbundet i Stavanger, representerer 1400 oljearbeidere som kan bli tatt ut i streik.

– I dag går våre folk to uker på og tre eller fire uker av. Andre grupper har konsekvent to uker på og fire uker av (14-28). Det er en forskjellsbehandling som må rettes opp. Det har vært signalisert fra medlemmene over så mange år at det er vilje til å streike for dette, sier Godhavn.

– Gå på jobb som vanlig

– Vi oppfordrer folk til å gå på jobb som vanlig og følge med i media om det blir streik eller ikke, sier han.

Industriarbeiderne vil streike for bedre betingelser.

– Vi vil beholde kjøpekraften og få bedre kontroll over egen pensjon og få den samme arbeidstidsordningen som de ansatte i oljeselskapene har, altså en 2-4-ordning, sier Larsen.

Uenige om pensjon

Det som virkelig har gjort forhandlingene vanskelige er kravet om tjenestepensjoner i privat sektor. Forbundet vil at også ansatte i privat sektor skal ha innflytelse på egne pensjonsordninger. LO ønsker at Fellesforbundet skal gå nettopp i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund. Arbeidsgiverne i NHO vil ikke at pensjon skal være en del av tariffavtalene.

– Pensjonen er i dag slik at den biten som bedriftene er med å betaler på er det de som styrer. Vi vil være med å diskutere hvordan lønnen vår blir når vi blir pensjonister. NHO har sagt at de absolutt ikke vil diskutere pensjon, men nå gjøres det, sier han.

Streikefare Fellesforbundet og NHO

Offshorearbeiderne som reiser til plattformen i dag må kanskje returnere allerede i morgen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK